U ČAČKU NOVA KLINIKA I HIRURŠKA BOLNICA: Radovi na izgradnji dve zdravstvene ustanove počinju naredne godine

V. ILIĆ

23. 12. 2021. u 13:15

GRAD na Moravi naredne godine dobiće dve potpuno nove zdravstvene ustanove – Zdravstvenu stanicu “Ljubić”, koja će više ličiti na mini-kliniku u ovom delu Čačka, kao i novu Hiruršku bolnicu čija izgradnja je planirana u okviru potpune rekonstrukcije Opšte bolnice.

У ЧАЧКУ НОВА КЛИНИКА И ХИРУРШКА БОЛНИЦА: Радови на изградњи две здравствене установе почињу наредне године

Foto: Čačak

Ovo je najavio gradonačelnik Milun Todorović, napominjući da je inicijalni plan da radovi otpočnu u prvoj polovini 2022. godine, ali to zavisi od dinamike realizacije izrade projektno-tehničke dokumentacije i postupka javne nabavke za izvođenje radova.

Rekonstrukcija Opšte bolnice u Čačku podrazumeva izgradnju nove Hirurške bolnice, a novi bolnički blok prostiraće se na 24.000 kvadratnih metara. Osim hirurškog bloka, gradiće se i infektivno odeljenje površine 2.000 kvadrata, kotlarnica od 500 kvadrata, dve trafo stanice, stanice za tretman medicinskih gasova, kao i tri portirnice. Ukupna površina novih i rekonstruisanih objekata iznosiće 54.000 kvadratnih metara.

U okviru kompleksa Opšte bolnice u Čačku nalazi se 19 objekata ukupne površine 35.143 kvadrata. Planirano je rušenje 11 objekata, a za osam je planirana temeljna rekonstrukcija ili promena namene.

Grad Čačak je do sada izdvojio 85 miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije i 12 miliona za ozakonjenje postojećih objekata.

Kako saznajemo, radovi na rekonstrukciji i izgradnji bolničkih kapaciteta izvodiće se fazno. Prva faza podrazumeva izgradnju nove Hirurške bolnice, za šta je procenjena vrednost radova 32,4 miliona evra. Druga faza obuhvata izgradnju RH centra u Ovčar Banji, a treća rekonstrukciju i rušenje postojećih objekata.

Naredne godine, s prvim toplim danima, u Ljubiću će početi izgradnja nove Zdravstvene stanice “Ljubić”. Na projektu se radilo skoro tri godine, a nedavno su se stekli svi formalno-pravni uslovi za početak izgradnje objekta. Vrednost investicije je 370 miliona dinara, a ovaj iznos opredeljen je u budžetu Čačka za 2022. godinu.

Za Čačane s leve obale Morave moderna ambulanta će mnogo značiti.

- To je velika stvar za ovaj deo grada, s obzirom na to da na gradskom području živi između 15.000 i 20.000 stanovnika, skoro kao Gornji Milanovac. Mi smo do sada imali slabiji zdravstveni tretman nego pre 30 godina, kada je ambulanta u Ljubiću imala laboratoriju i rendgen aparat. Nova ambulanta je jedna od retkih stvari koja je urađena u Ljubiću za poslednjih 10 godina - rekao je Rodoljub Petrović, publicista i žitelj Ljubića, dodajući da će izgradnja ovog objekta u velikoj meri rasteretiti postojeće gradske ambulante, a najpre Medicinu rada.

Nova zdravstvena stanica će se graditi u Ulici Slavka Krupeža, preko puta pošte u Ljubiću, na parceli od 41 ara. U okviru objekta predviđena je i Služba hitne pomoći, koja će tada biti najbliža auto-putu "Miloš Veliki". Nova zdravstvena ustanova će imati kompletnu lekarsku dijagnostiku, Službu zdravstvene zaštite odraslog stanovništva, Odeljenje pedijatrije, apoteku, Odeljenje ginekologije, Dijagnostičko-specijalistička služba, konferencijsku salu za sastanke i edukaciju, kao i službene prostorije.

Očekuje se da ova Zdravstvena stanica podmiri zdravstvene potrebe žitelja sa leve strane Zapadne Morave, kojih sa okolnim selima ima oko 30.000.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)