"ČISTA SRBIJA" POČINJE SA RADOM: Momirović - Odvojili smo 21 milion evra za ekološke projekte u opštini Varvarin

Novosti online

22. 12. 2021. u 13:47

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović danas je sa Violetom Lutovac Đurđević, predsednicom opštine Varvarin, prisustvovao početku radova na izgradnji 45 kilometara nove kanalizacione mreže u ovoj opštini, koja će dobiti i četiri nova postrojenja za preradu otpadnih voda.

ЧИСТА СРБИЈА ПОЧИЊЕ СА РАДОМ: Момировић - Oдвојили смо 21 милион евра за еколошке пројекте у општини Варварин

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Projekat izgradnje komunalne infrastrukture „Čista Srbija“ uz izgradnju Moravskog koridora, koji će biti najsavremeniji auto-put u Jugoistočnoj Evropi, biće pravi benefit ne samo za građane u Varvarinu, Ćićevcu, Pojatama, Kruševcu, Vrnjačkoj Banji i Kraljevu, već za celu našu zemlju, naglasio je ministar Momirović.  

- Odvojili smo 21 milion evra za ekološke projekte u opštini Varvarin. Pored mesne zajednice Obrež, još na tri lokacije u opštini Varvarin izgradićemo postrojenje za preradu otpadnih voda i kanalizacionu infrastrukturu. Omogućićemo ljudima da imaju ekološke uslove kao što imaju građani Zapadne Evrope. Mi moramo da podignemo ekonomski standard, mi moramo da podignemo saobraćajne standarde, a ono što je moj prioritet je da podignemo ekološke standarde pre svega kada pričamo o postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, jer bez toga nema budućnosti - rekao je ministar Momirović.

On je naglasio da je projekat „Čista Srbija“ pokrenut na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.   

Ministar Momirović je dodao da se trenutno ulaže u više od dvadeset lokalnih samouprava i gradi se potpuno nova kanalizaciona i kolektorska mreža i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Plan je da se u narednih četiri godine uloži više od četiri milijarde evra kako bi Srbija dobila komunalnu infrastrukturu kakvu imaju Francuska, Nemačka i Austrija.  

- Danas počinjemo sa radovima na projektu „Čista Srbija“. Ovo je najveća investicija u opštine Varvarin u prethodnih 30 godina. Vrednost ove investicije je 22 miliona evra i mi ćemo ovim novcem uspeti da sagradimo 45 kilometara kanalizacione mreže i četiri postrojenja za preradu otpadnih voda - izjavila je Violeta Lutovac Đurđević, predsednica opštine Varvarin.  

Violeta Lutovac Đurđević, predsednica opštine Varvarin, dodala je da su ministar Momirović i ona dobili informaciju od predstavnika kineske kompanije koja je izvođač radova da oni planiraju da za godinu dana završe kanalizacionu mrežu i do 2023. godine celokupnu izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda.   

U opštini Varvarin u okviru projekta „Čista Srbija“ biće izgrađeno 44.738,63 metara kanalizacione mreže i četiri postrojenja za preradu otpadnih voda (Varvarin, Varvarin selo, Obrež i Gornji Katun). Ukupna vrednost projekta u opštini Varavarin je 21.077.382 evra, a komunalnu infrastrukturu će graditi kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!