MALINE CVETAJU I POD SNEGOM: U malinjaku Slavka Prijovića sazrelo "crveno zlato"

A.ROVČANIN

20. 12. 2021. u 07:00

MALINA je uglavnom vezana za letnju sezonu, ali postoje i sorte koje daju plodove i kasnije, sve do pozne jeseni, a kod pribojskog malinara Slavka Prijovića, u malinjaku pored Lima, zrelih plodova ima i u drugoj polovini decembra, kojima, očigledno, ne smeta ni prvi sneg.

МАЛИНЕ ЦВЕТАЈУ И ПОД СНЕГОМ: У малињаку Славка Пријовића сазрело црвено злато

Foto A. Rovčanin

Slavko ima malinjak u rodnom selu, međutim pošto radi kao taksista u Priboju, uzeo je u zakup i parcelu u prigradskom naselju Mramorje, pored Lima, kako bi u slobodno vreme, i ovde mogao uzgajati "crveno zlato", i obaviti berbu nešto ranije, pre nego što stigne isti posao u zavičaju.

- Ovu parcelu sam zakupio pre nekoliko godina i posadio sortu vilamet. Ali nije išlo, zasad je već druge godine počeo da se suši, a u međuvremenu sam čuo da postoji sorta maline koja stiže kasnije od mojih u selu, i da se bere najmanje tri meseca. Uzeo sam sadnice, one se sade ređe od vilameta, na pola metra u red, ne treba žica, ne trebaju stubovi, samo podveza pred berbu, to je sorta polka - priča Prijović.

Iako je decembar, u malinjaku Slavka Prijovića ima zrelog roda, a neke maline su čak i u fazi cvetanja. I one su pre pre koji dan bile pod snegom, koga još ima gore, na planini Bić.

- Ovde sam brao maline i predavao hladnjači do pre 15 dana, odnosno do početka decembra - tvrdi Prijović, i dodaje da je rod ove godine bio nešto slabiji zbog suše te je prethodnih godina u svom malinjaku nalazio i po dve i po tone "crvenog zlata".

Foto A. Rovčanin

Ta suša je izgleda "krivac" i za sadašnje zrele plodove, kažu stručnjaci.

- I ovaj primer pokazuje da je malina čudna voćka. Ovo je remutantna sorta, polka, koja rađa od polovine jula pa sve do kasne jeseni i minusnih temperatura. Ovde je sušan period uticao da se pomeri tzv. vegetativni period biljke, kad malina, zbog visokih temperatura, nije "radila", pa je svoj fiziološki proces pomerila za najmanje mesec dana - kaže inženjer agronomije Andrija Radulović, stručnjak iz PSSS Užice.

- Zato sada imamo i zrele maline i one u cvetu, i sve će tako biti dok ne bude jačeg minusa, koji će da "obere" i rod i cvet - ističe Radulović.

ZARADA

Novi sneg je trenutno pokrio malinu, koju će tek kada okopni Slavko pokositi, a na proleće kreću novi izdanci. Do tada Prijović prebrojava pare, jer veli, iako je bio slabiji rod, cena je odlična, pa je i zarada bila više nego dobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024