USKORO NOVA TURA SNEGA: Stižu ledeni dani - Meteorolog otkrio kakvo će vreme biti do kraja godine

Novosti online

14. 12. 2021. u 08:52

SNEG koji je pao u nedelju paralisao je mnoga mesta u Srbiji, a meteorolog Ivan Ristić otkriva kakvo nas vreme očekuje do kraja meseca.

УСКОРО НОВА ТУРА СНЕГА: Стижу ледени дани - Метеоролог открио какво ће време бити до краја године

Foto: Tanjug

Kako navodi Ristić, do vikenda nas očekuje stabilizacija vremena, bez padavina i sa niskim temperaturama, ali napominje da za vikend stižu nove padavine, te će se jutarnja temperatura kretati oko nule, a dnevna oko 3-4 stepena i takvo vreme zadržaće se do 20. decembra.

KAKVO ĆE VREME BITI ZA NOVU GODINU

Kako dodaje Ristić, za doček će biti veoma hladno vreme.

- Od 20. decembra temperatura u postepenom padu uz povremeni sneg. Posle 20. decembra dolaze ledeni dani, a 22. i 23. decembra dnevna temperatura biće između -5°C i -6°C stepeni. Sve do Nove godine nema otopljenja - kaže meteorolog. 

Ledena zima 2012. godine

Jaki smetovi i visoki sneg koji je paralisao Srbiju ovaj vikend podsećaju na scenario iz ledene 2012. godine, kada je Vlada Srbije donela odluku da proglasi vanrednu situaciju u celoj zemlji.

U Beogradu je ova zima ostala zapamćena i po tome što su duže od mesec dana bili zaleđeni Sava i Dunav, ali i po tome što je sneg padao čak i na temperaturama ispod -10.

U novijoj istoriji ova zima se vodi kao najhladnija u Srbiji. Talas hladnoće odneo je 15 života. Te godine zabeležene su najniže temperature u Srbiji, Novi Sad i Negotin -27°C i Požega -26°C.

Ristić dodaje da je jedna od najhladnijih zima u novijoj istoriji bila 2012. godine, kada su duže od mesec dana bili zaleđeni Sava i Dunav i da ta godina uvek može da se vrati, samo ne znamo kada. On navodi da zasada nema takvih uslova, ali da je rano govoriti jer prognozu znamo samo mesec dana unapred.

NAJHLADNIJA I NAJTOPLIJA ZIMA U SRBIJI

U glavnom gradu je najniža zimska temperatura zabeležena 10. januara 1893. i iznosila je -26,2 stepena. Jedna od najhladnijih zima u većem delu Srbije bila je 1954. godine, kada je srednja temperatura bila - 4,7. Te zime je u Sjenici, 26. januara, izmerena temperatura od -38 stepeni.

S druge strane, najtoplija zima, kako u Beogradu tako i u celoj Srbiji bila je ona iz 2007. godine, kada su oboreni mnogi temperaturni rekordi, kada je prosečna temperatura bila čak četiri stepena. Ipak, najviša dnevna temperatura zabeležena je u Loznici 19. decembra 1989. godine i iznosila je čak 26,4 stepena.

(Blic)

BONUS VIDEO:

BEOGRAD POD SNEGOM: Saobraćajnice prohodne, grad i večeras potpuno beo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)