"ARHANGELOV VOJNIK" POBEDIO I U MOSKVI: Predstava "Izakulisa" iz Valjeva zablistala na festivalu "Zlatni vitez"

B. PUZOVIĆ

01. 12. 2021. u 07:26

POZORIŠNA predstava "Arhangelov vojnik", književnika Momčila Trifunovića iz Valjeva - u produkciji ovdašnjeg pozorišta "Izakulis" - osvojio je prvu nagradu u konkurenciji duodrame na međunarodnom festivalu "Zlatni vitez" u Moskvi, a na sceni su bili Predrag Vasić i Aleksandar Lazić, koji je i reditelj.

АРХАНГЕЛОВ ВОЈНИК ПОБЕДИО И У МОСКВИ: Представа Изакулиса из Ваљева заблистала на фестивалу Златни витез

Susret Arhangela Mihaila i ratnika, Foto D. Trifunović

Komad je odigran na sceni Ruskog instituta pozorišne umetnosti (GITIS), izazvao je snažne emocije publike koja je klicala: "Živela Srbija", a posvećen je Mihailu Madžareviću, srpskom vojniku sa najviše odlikovanja u Velikom ratu, koji je na Solunskom frontu, sa nekoliko saboraca, uspeo da osvoji Kajmakčalan i otvori prolaz za povratak u Srbiju. Tada su regent Aleksandar i francuski general Saraj sa svojih šinjela skinuli Karađorđevu zvezdu i Orden Legije časti, pa ih okačili na Madžarevićeve grudi...

Foto Vikipedija

- Predstava "Arhangelov vojnik" je pre dve godine premijerno odigrana u Valjevu i u Beogradu, potom i više puta po Srbiji i Republici Srpskoj, ali je pandemija odložila njen scenski život. Nadamo se da će prva nagrada u Moskvi označiti novi početak. Inače, ovaj festival tradicionalno okuplja najbolje predstave iz Rusije i slovenskih zemalja, pod sloganom "Za visoke moralne ideale, za uzvišenje ljudske duše"  - zaključuje Trifunović.

Momčilo Trifunović, Foto Privatna arhiva

Biografija

MADžAREVIĆ (na slici) je rođen u Murgašu kod Uba, a odrastao u Valjevu i sa samo 27 godina je postao major Vojske Kraljevine Jugoslavije. Demobilisan 1920, po izbijanju Drugog svetskog rata odbija poziv Milana Nedića, pa je deportovan u Nemačku. Posle nije hteo da se vrati u komunističku Jugoslaviju, živeo je u Viskonsinu (SAD), a sahranjen na srpskom groblju u Libertvilu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)