PUŠKINOVA MEDALJA ZA UZDIZANJE DUŠE: LJiljani Habjanović Đurović u Moskvi uručeno prestižno priznanje

M. Milosavljević

29. 11. 2021. u 23:22

PRESTIŽNA Zlatna medalja Aleksandra Sergejeviča Puškina, nagrada za životno delo, dodeljena je našoj književnici Ljiljani Habjanović Đurović, u okviru završne svečanosti Međunarodnog slovenskog foruma umetnosti "Zlatni vitez" u Moskvi, u svečanoj Sali velelepnog Hrama Hrista Spasitelja.

ПУШКИНОВА МЕДАЉА ЗА УЗДИЗАЊЕ ДУШЕ: Љиљани Хабјановић Ђуровић у Москви уручено престижно признање

Ljiljana Habjanović Đurović, Foto Privatna arhiva

Ova manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Ruske Federacije, podršku njenog predsednika Vladimira Putina, kao i patrijarha moskovskog i cele Rusije, Kirila, i pod sloganom "Za najviše ideale i uzdizanje ljudske duše". U okviru priredbe i raskošnog muzičko-scenskog programa, kojim je rukovodio Nikolaj Petrovič Burljajev, dodeljene su nagrade festivala najzaslužnijim stvaraocima i poslenicima kulture.

Zahvalivši se Međunarodnom slovenskom forumu i "svima onima koji smatraju da njeno delo zaslužuje visoko priznanje", Ljiljana Habjanović Đurović je rekla:

- Hvala svima koji vole Srbiju, hvala Svetom Sergiju Radonješkom pod čijim se duhovnim okriljem održava Festival "Zlatni vitez", hvala Presvetoj Bogorodici, hvala Hristu za sva naša postignuća.

Nakon uručenja nagrade, Ljiljani Habjanović Đurović, Nikolaj Petrovič Burljajev je pročitao njenu pesmu posvećenu Svetom Sergiju Radonješkom pod nazivom "Dve duše", a velikoj svečanosti u Hramu Hrista Spasitelja prisustvovali su i predstavnici Ambasade Republike Srbije u Ruskoj Federaciji.

Ljiljana Habjanović Đurović je neposredno pre uručenja nagrade bila gost Biblioteke inostrane literature, gde su zastupljene i njene knjige, kao i Centra slovenskih kultura koji deluje u okviru ove institucije, gde se susrela sa Pavelom Leonidovičem Kuzminom, direktorom Biblioteke inostrane literature i Jelenom Marlen, direktorkom Centra slovenskih kultura. Takođe, dobitnicu Zlatne Puškinove medalje u moskovskom Sretenjskom manastiru primio je direktor izdavačke delatnosti otac Platon.

Foto Privatna arhiva

Podsećanja radi, do sada je na ruski jezik prevedeno šest romana Ljiljane Habjanović Đurović. Visoko priznanje, Puškinovu medalju za životno delo, od naših pisaca primio je još Dobrica Ćosić pre jedanaest godina.

Međunarodna kulturna manifestacija "Zlatni vitez" slovi za jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija slovenskih zemalja. O tome svedoči kontinuirana podrška predsednika Putina, koji je i ove godine poručio da je "Zlatni vitez" odavno postao najvećim događajem koji se očekuje u društvenom i kulturnom životu Rusije i drugih zemalja, te da je festival u skladu sa potrebama za očuvanjem visokih moralnih i neprolaznih duhovnih vrednosti, porodičnih vrednosti i da je u službi međunarodne saradnje.

SNAŽAN KULTURNI POKRET

ISKAZUJUĆI podršku u svom pismu, Njegova svetost patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril je istakao da je najvažnije da je za sve godine postojanja festival ostao veran devizi utvrđenoj na samom početku - "za najviše ideale i uzdizanje ljudske duše", te da se "tokom minulih godina festival pretvorio u snažan kulturni pokret objedinivši u isti okvir slovenskog stvaralačkog saveza stvaraoce umetnosti iz različitih krajeva sveta".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)