MARKOVO KALE JOŠ UVEK NIJE NIČIJA BRIGA: Drevno utvrđenje nadomak Vranja nikako da do kraja bude istraženo i zaštićeno

J. STOJKOVIĆ

29. 11. 2021. u 10:38

IAKO zbog istorijskog aspekta ima potencijal da bude jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Južne Srbije, hroničan nedostatak novca, a čini se i volje, doveli su do toga da drevno utvrđenje Markovo kale bude potpuno prepušteno nemaru.

МАРКОВО КАЛЕ ЈОШ УВЕК НИЈЕ НИЧИЈА БРИГА: Древно утврђење надомак Врања никако да до краја буде истражено и заштићено

Foto J. S.

Nalazi se na samo nekoliko kilometara od Vranja - na putu ka kraju poznatom kao Poljanica, iznad ušća Devotinske i Male reke - i vekovima budi pažnju istoričara i ljubitelja misterioznih mesta, oko kojih se ispredaju legende. Još 18. marta 1969, ovaj lokalitet je Rešenjem Zavoda za zaštitu i naučno proučavanje spomenika kulture uvršten u kategoriju istorijskih dobara od velikog značaja, ali se od toga nije odmaklo, baš kao što ni ideja iz 2015, o strategiji za korišćenje inostranih fondova pri uređenju ovog prostora, nikada nije realizovana.

Nenad Stojiljković, Foto Privatna arhiva

I danas se, saznajemo, razmišlja o tome, ali uređenje ovog mesta - po svemu sudeći - nikome nije na listi prioriteta.

- Pre eventualne izrade projektne dokumentacije za sanaciju i konzervatorsko-restauratorske radove, potrebno je obaviti prethodno arheološko i arhitektonsko istraživanje, te snimanje terena sa izradom precizne dokumentacije postojećeg stanja - kaže Izabela Savić, članica Gradskog veća zadužena za turizam i kulturu.

Foto Privatna arhiva

Iako je Markovo Kale postojalo još u srednjem veku, ne postoje pouzdani istorijski podaci o tome kada je zapravo izgrađeno. Neki istraživači spekulišu da je tvrđava postojala i u vreme cara Justinijana, u 6. veku, a istoričar Nenad Stojiljković kaže da lokalitet - uglavnom zbog nedostatka novca - nikada nije istražen do kraja.

- Bilo bi lepo da se taj posao nastavi i završi, a da se utvrđenje potom rekonstruiše, makar i samo neki njegov deo, pa da bar to zasija u punom sjaju. Dobar primer su Golubačka tvrđava, ili stari grad iznad Užica, čiji se delovi upravo obnavljaju i zaštićuju. Vranje bi takvim potezom ne samo obnovilo svoju istorijsku znamenitost, koja se nalazi i na grbu grada, već i dobilo atrakciju koja bi privlačila veliki broj turista, a posebno ljubitelja misterija - kaže Stojiljković.

LEGENDA

NEKI izvori kažu da je ovo bio grad Kraljevića Marka, a drugi tvrde da se utvrđenje izvesno vreme zvalo Golubinje.

Najčešće se, tako, prepričava legenda po kojoj je Marko zamak hrabro branio od Turaka, a kada je morao da uzmakne pred nadmoćnijim neprijateljem, navodno, na svom Šarcu je - sa stene u kojoj je ostao otisak njegovog ogromnog kopita - preskočio na planinu Pljačkovicu, a zatim na zapadnu Krstilovicu, gde se - kod sada razrušene Crkve Svete Trojice - prekrstio.

Foto J. S.

BRUKA

IAKO mnogi Vranjanci prema ovom lokalitetu imaju emotivan odnos, rado prepričavajući legende o ovom mestu, čini se da većina koja boravi na ovom mestu ne mari mnogo za ekološki aspekt, pa je prvo na šta se naiđe gomila smeća koja namernike dočekuje sa koje god strane sveta da priđu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)