"KALČA" NEMA DOZVOLU, PA ČEKA RUŠENJE: Tržno-poslovni centar u centru Niša, sagrađen krajem prošlog veka, tavori bez mušterija

D. ALIHODžIĆ

23. 11. 2021. u 08:25

TOKOM poslednje sednice Skupštine grada, socijalista Igor Novaković, koji je i zamenik predsednika lokalnog parlamenta u Nišu, predložio je da se u plan za narednu godinu unese i predlog rušenja tržno-poslovnog centra "Kalča", umesto kojeg bi trebalo izgraditi poslovno-stambenu višespratnicu.

КАЛЧА НЕМА ДОЗВОЛУ, ПА ЧЕКА РУШЕЊЕ: Тржно-пословни центар у центру Ниша, саграђен крајем прошлог века, тавори без муштерија

Foto D. Alihodžić

- "Kalča" je već godinama depresivan objekat u srcu grada, čiji je koncept zastareo, ali se o tome neobjašnjivo ćuti. Jeste sagrađen i otvoren u vreme dok su zemljom suvereno vladali socijalisti, pa predstavlja svojevrsni simbol tog vremena, ali ovde nema mesta politici, već je u pitanju samo ekonomija - ističe Novaković, svestan da je njegov predlog prilično radikalan.

Dragoslav Pavlović, predsednik Upravnog odbora Udruženja vlasnika lokala, kaže da većina njih ne bi imala ništa protiv ovakvog epiloga, pod uslovom da budu adekvatno isplaćeni...

- To je sasvim logično. Vlasnici lokala imaju problem da ih izdaju jer nema mušterija, pa nema ni prometa, a objekat se prostire se na bezmalo 10.000 kvadrata u najekskluzivnijem delu Niša. Kada bi se umesto njega sagradila zgrada sa 20 spratova i još nekoliko nivoa podzemnih garaža, rešili bismo i ozbiljan komunalni problem u centru - objašnjava Novaković, uveren da je sve bolje nago da se tavori i ništa ne preduzima.

Dragoslav Pavlović, Foto D. Alihodžić

Podsetimo, izgradnja TPS "Kalča" je započeta u junu 1993, sa privremenom upotrebnom dozvolom oročenom na šest meseci. Tako je i ostalo, a investitor GP "Građevinar" je 2013. završio u stečaju i na cedilu ostavio 350 vlasnika lokala.

- Objekat nema upotrebnu dozbolu, pa nijedan ozbiljan svetski brend pod takvim uslovima neće da investira. Sada ni lokalna samouprava više nije vlasnik, pa bi rešenje bilo da se formira akcionarsko društvo od svih vlasnika, a onda da se utrdi stvarna vrednost - zaključuje Novaković.

Pomenuti Dragoslav Pavlović - koji je sticajem okolnosti,kroz kompenzaciju - postao vlasnik 610 kvadrata, pre sedam godina je uspeo da ubedi kolege, pa su se udružili i zajednički brinu od 18.500 kvadrata poslovnog prostora. Zato "Kalča" danas ima struju, rade liftovi i pokretne stepenice, redovno se čisti i ima obezbeđenje, ali jednostavno ne može da parira tržnim centrima poput "Foruma" ili "Delta planeta". Tvrdi i da je jedna četvrtina lokala potpuno nerentabilna, a da se ostali izdaju po prosečnim cenama u rasponu od dva do pet evra po kvadratu. To je, međutim, neuporedivo niže nego u obližnjim lokalima koji se izdaju u Pobedinoj ulici...

Foto D. Alihodžić

Gradske službe

GLAVNI gradski urbanista Tanja Obradović u ovoj fazi ne želi da komentariše ideju Igora Novaković, ali kaže da je lokalna samoupava vlasnik gotovo petine ukupne površine TPC, pa te kvadrate iznajmljuje uglavnom gradskim službama i ustanovama, poput Lokalne poreske administracije, na primer.

ZAKUP

- ČISTO je, bezbedno i jeftino, pa sam zakupio lokal od 28 kvadrata i plaćam ga 150 evra, uz režijske troškove. Već godinama se bavim prodajom opreme za mobilne telefone i imam svoje mušterije, koji uvek znaju gde mogu da me nađu - kaže jedan od korisnika lokala u "Kalči".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!