TURSKO SOKAČE U NOVOM RUHU: Niška Jagodin Mala, na oronulom zidu, dobila nesvakidašnju umetničku atrakciju

D. ALIHODžIĆ

13. 11. 2021. u 08:25

MILOJEVA ulica u Jagodin Mali, poznatija kao Tursko sokače - na inicijativu šest niških umetnica, uz malo truda i mnogo kreativnosti - potpuno je promenila izgled.

ТУРСКО СОКАЧЕ У НОВОМ РУХУ: Нишка Јагодин Мала, на оронулом зиду, добила несвакидашњу уметничку атракцију

Foto LFN

Tako živopisni mural daje novu energiju ovom delu Niša koji deluje zapušteno, iako se nalazi gotovo u centru grada, a ideju da se prostor oplemeni je podržala i Lokalna fondacija koja je, u dva poziva, sa 12.000 evra, finansirala 15 projekata u svim ovdašnjim opštinama.

A, za to što doskoro oronuli zid od 60 kvadrata ponovo privlači pažnju prolaznika su zaslužne Katarina Živković, Natalija Milićević i Jovana Petrović - okupljene u grupi "Spik ap" - dizajnerke Majda Antunović i Jelene Ilić, kao i Milica Bojanić, učenica četvrtog razreda umetničke škole.

- Mural simbolično predstavlja hrabrost, kroz vodu, sunce i prirodu, a portret je simbol ljubavi. Inače, za ovaj deo grada smo se odlučile jer tuda nije bilo bezbedno prolaziti, bilo do pijace, ili pri odlasku u šetnju. Od mnogih koji tu žive, posebno od devojaka i mladih majki, saznale smo da se plaše da prođu tom ulicom i odlučile smo da to promenimo - vele Katarina, Natalija i Jovana čija je ideja oduševila komšiluk, pa su im "pravili društvo", a rad su im olakšavali donoseći kafu i osveženje.

Foto LFN

To im je, kažu, ulivalo još veću energiju, pa nisu osećale ni hladnoću, ni umor, posebno kada su zbog slikavanja viših delova morale da se penju i na posebne skele.

MISIJA

IAKO je najmlađa, srednjoškolka Milica je i ranije imala iskustva sa zidnim slikarstvom...

- Mural ne radi samo umetnik, već čitava zajednica i energija tih ljudi se, baš kako i naša, nalazi na tom zidu. Umetnost, jednostavno, mora da izađe iz zatvorenog prostora i da bude na ulicama - smatra Bojanićeva.

PODRŠKA

IZ Lokalne fondacije "Niš" najavljuju da će nastaviti da podržavaju projekte iz oblasti nauke, umetnosti, sporta, obrazovanja i sređivanje javnog prostora. Jedan od njih, Dragan Miljković, ističe da novac prikupljaju iz donacija, ali i na licitacijama, tokom kojih prodaju rekvizite poznatih niških sportista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!