IZLOŽBA U SUBOTICI: Portreti delegata Velike narodne skupštine povodom Dana oslobođenja

J. L.

11. 11. 2021. u 15:19

IZLOŽBOM "Portreti znamenitih ličnosti iz doba prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918." u SKC "Sveti Sava" u Subotici je počelo obeležavanje 103 godine od oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

ИЗЛОЖБА У СУБОТИЦИ: Портрети делегата Велике народне скупштине поводом Дана ослобођења

Foto: subotica.com

Autor izložbe, koja je deo stalne postavke Muzeja Vojvodine, njenog ogranka Muzeja Prisajedinjenja 1918, je profesor  Zoran Veljanović. Ovo je prvi put da se deo stalne postavke predstavi i na drugim mestima, te Subotičani imaju priliku da pogledaju portrete delegata, koje su naslikali savremeni srpski slikari.

- Ova izložba predstavlja istoriju srpske politike u vreme kada Srbi u Hazburškoj monarhiji nisu mogli da ostvare nacionalna, građanska i politička prava. Gledajući bilo koji od portreta suočavamo se sa jednom političkom biografijom koja govori šta su sve prečanski Srbi predstavljali u Hazburškoj monarhiji – objasnio je prof. dr Dejan Mikavica, recenzent izložbe. – Prečanski Srbi su bili najdržavotvorniji deo srpske nacije od kraja 17. veka, a njihovo “načertanije” je bila Srpska Vojvodina. A shvatili su da je jedini način da ostvare svoja prava je da se prisajedine Kraljevini Srbiji. Oni su se borili do kraja da Srbi kao narod budu ujedinjeni u jednoj državi.

Program manifestacije nastavlja se večeras promocijom knjige "Apoteoza Nj. V. Kralju Petru I Karađorđeviću" autora Dejana Tomića. Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" održaće se 12. novembra u pozorišnoj sali "Jadran", a ovom prilikom igraće se i monodrama "Vojvoda Živojin Mišić" u izvođenju Boška Puletića, glumca beogradskog Narodnog pozorišta.

U subotu, 13. novembra, od 10.15 časova na železničkoj stanici polagaće se venci na Spomen ploču, a od 10.30 časova održaće se pomen i položiće se venci na Spomenik palim junacima u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine na Puškinovom trgu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)