LEKOVITA I IZRADA SUVENIRA: Kreativnost dva kruševačka udruženja za pomoć osobama sa poteškoćama

S. BABOVIĆ

03. 11. 2021. u 06:21

TOKOM prethodna četiri meseca, članovi udruženja za decu i mlade sa smetnjama u razvoju "Osmeh na dlanu" i Udruženja za pomoć osobama sa autizmom iz Kruševca su napravili na stotine originalnih suvenira svoga grada.

ЛЕКОВИТА И ИЗРАДА СУВЕНИРА: Креативност два крушевачка удружења за помоћ особама са потешкоћама

Foto S. Babović

U okviru projekta "Karavan kulture i sporta", koji je dobio podršku lokalne samouprave, danima su fotografisali simbole Kruševca, a potom izrađivali magnete, razglednice, dekorativne buk-markere i ukrasne tegle.

Foto Kancelarija za mlade

- Svi uživaju dok crtaju i boje, naročito su oduševljeni fotografisanjem i svako je napravio od 10 do čak 150 zapisa, od kojih smo odabrali stotinak - kaže Svetlana Ivanović čiji sin ima Daunov sindrom.

- Deca su ovekovečila Bagdalu, Slobodište, portu crkve Lazarica, Dino park, spomenike, skoro sve eksponate u Parku minijatura... što će sve dobiti i poruku: "Pozdrav iz Kruševca".

Udruženje "Osmeh na dlanu", čiji su članovi sa različitim stanjima - od lake ometenosti, preko mentalnih ili fizičkih poteškoća, so cerebralne paralize i mišićne distrofije - vole da se izražavaju kroz radionice koje, po pravilu, prate izleti u prirodi Kruševca i okoline.

- Nije retkost da autistična deca budu izrazito talentovana za umetnost - kaže Slađana Biserčić, predsednica Udruženja. - Ali, radionice su i odlična prilika da se druže i budu sa drugom decom, iz redovne populacije.

Foto Kancelarija za mlade

I, pomenuta udruženja su ovako izrađene suvenire ponudila na prodaju, a sav prikupljeni novac će utrošiti za dalje aktivnosti, prvenstveno nabavku novog materijala za rad i proslavu novogodišnjih praznika, ukoliko to epidemiološki uslovi dozvole.

Članovi udruženja "Osmeh na dlanu" nedavno su započeli i realizaciju novog projekta - nazvanog "Mogu biti krojač" - jer su po konkursu preduzeća DIS pod nazivom "Znanje zna budućnost 2021" dobili sredstva za nabavku šivaće mašine i tekstila.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)