NAUKA U SLUŽBI PREDUZETNIŠTVA: Student Miloš Aleksandrić iz Kruševca uspešno uči dva fakulteta i vodi mikropreduzeće

Sofija Babović

31. 10. 2021. u 10:20

SVE je počelo samo kao školska ideja kada je maturant Hemijsko-tehnološke škole u Kruševcu, talentovani Miloš Aleksandrić odlučio da pokrene malu proizvodnju domaće, ručno izrađene kozmetike.

НАУКА У СЛУЖБИ ПРЕДУЗЕТНИШТВА: Студент Милош Александрић из Крушевца успешно учи  два факултета и води микропредузеће

Mladi zainteresovani da uče o biljkama, Foto Kancelarija za mlade

U tada skromnoj hemijsko-sapunskoj laboratoriji pod imenom "Melisa" počeo je 2015. da izrađuje sapune, kreme, losione, parfeme, čajeve, mirisne jastučiće i sveće u okviru programa aromaterapije.

Danas je Miloš student dva fakulteta, gde izučava lekovito bilje, na Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu i na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu, a "Melisa" je u međuvremenu postala Udruženje, sa registrovanim mikropreduzećem, gde Miloš sa svojim kolegama neprestano usavršava rad, kontrolisan od sadnje do finalnog proizvoda.

- Sada imamo zaokruženu prozvodnju, na posebnim parcelama, samo je biljka melisa na nekih četrdesetak ari, a uzgajamo i lavandu, smilje, ruzmarin, nanu - priča, za "Novosti", uspešan student-preduzetnik Miloš Aleksandrić.

- Upravo je ideja bila da dobijemo kompletan finalni proizvod, a to možemo ukoliko smo potpuno upućeni u način gajenja, sve korisne lekovite komponente, geografski položaj, vazduh, nadmorsku visinu na kojoj biljka raste, kvalitet zemljišta.

Miloš Aleksandrić, Foto Kancelarija za mlade

Sa osavremenjivanjem proizvodnje radi se i na polugotovim i gotovim proizvodima, ali i dekoracijama koje su prilagođene godišnjim dobima. I letnji i jesenji aranžmani sapuna i lekovitih proizvoda vrlo su traženi. Dani kad je od džeparca izdvajao za kupovinu eteričnih ulja, minerala, ambalažu i zasade odavno je iza ovog zaljubljenika u prirodu.

Rado se priseća i prvih eksperimenata koje je radio još kao učenik, kao i prvih kozmetičkih proizvoda, uspešno primenjivanih na svom licu.

- Misija "Melise" nije samo da pomaže u lečenju ljudi, već i da upozna, pre svega mlade, sa prirodnom kozmetikom, lekovitim biljkama Rasinskog okruga, njihovom pravilnom upotrebom i očuvanjem životne sredine - kaže Miloš.

- Mladi jesu zainteresovani za ovu temu, jer je prirodno lečenje sve popularnije poslednjih godina. Cilj je da spojimo tradiciju i savremenu kozmetiku.

Foto Privatna arhiva

"Melisa" je i kao udruženje građana dobilo podršku Kancelarije sa mlade Odeljenja za društvene delatnosti Kruševca putem Lokalnog akcionog plana. U Klubu Kancelarije nedavno su počele i atraktivne radionice, gde se mladi uče praktičnoj izradi prirodnih sapuna, parfema i krema, ali i raspoznavanju bilja i značaju aromaterapije.

Poštovanje prirode vidi se i kroz pakovanje svih Miloševih proizvoda, od sapuna, preko mirišljavih jastučića. Sva ambalaža je ekološkog porekla, pa se može i reciklirati.Epidemija virusa korona omela je "Melisu" da proširi distribuciju proizvoda. Trenutno se prirodna kozmetika, kao i drugi lekoviti proizvodi mogu poručiti putem društvenih mreža,pre svega "Instagrama", na sajmovima, izložbama zanata, a poseban kutak za prezentaciju omogućila im je i Specijalna bolnica Ribarska Banja kod Kruševca.

Foto Privatna arhiva

Talenat

MILOŠ je još kao srednjoškolac bio uspešan na takmičenjima, redovno učestvovao na mnogobrojnim naučnim smotrama, u Kruševcu, Nišu, Jagodini, Beogradu, organizovao kvizove iz hemije, umetnički program i predstavu kako bi približio najmlađima ovaj prirodnjački predmet. Bio je i mladi ambasador kulture grada Kruševca, objavljivao je stručne radove o dragocenosti minerala, kiselim kišama, tvrdoj vodi.

Biljke

CVET Melissa officinale po kojoj su udruženje i mikropreduzeće "Melisa" dobili ime, pomogla je Milošu Aleksandriću u saniranju bolova u stomaku usled netolerantnosti na kazein iz sira. To je bila jedna od prvih biljaka koju je Miloš upoznao i krenuo da proučava.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a