NOVE GRAFIKE U BELOCRKVANSKOM MUZEJU: Likovna zbirka bogatija za 60 radova Slobodana Čolića

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

30. 10. 2021. u 11:05

LIKOVNA zbirka Narodnog muzeja u Beloj Crkvi bogatija je za 60 grafika zavičajnog umetnika Slobodana Čolića, rođenog Belocrkvanina.

НОВЕ ГРАФИКЕ У БЕЛОЦРКВАНСКОМ МУЗЕЈУ: Ликовна збирка богатија за 60 радова Слободана Чолића

Narodni muzej Bela Crkva

Radovi su nastali u okviru grafičkog ateljea, koji je 2019. godine formiran u toj najstarijoj muzejskoj ustanovi u Vojvodini upravo zahvaljujući Čoliću. On je obezbedio grafičku presu i sav neophodni materijal.

-Grafički atelje je baziran na konceptu interakcije umetnika profesionalaca i muzeja. Mi im obezbeđujemo prostor za njihovo kreativno izražavanje, a oni, razmenom mišljenja i iskustvenih podataka, nalaze svoju inspiraciju. Na taj način i muzej obogaćuje i svoju likovnu zbirku, što je važno za generacije koje dolaze – objašnjava Igor Vokoun, direktor belockrvanskog muzeja.

Zbirku od 60 grafičkih otisaka Čolić je uradio tokom četiri meseca intenzivnog rada i sve ih je poklonio muzeju.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)