ASFALT SPAJA SELA I SVETINJE: Rekonstrukcija makadamskog puta Rudno—Studenica od vitalnog značaja za meštane

G. ĆIROVIĆ

27. 10. 2021. u 11:55

UKOLIKO ne bude nekih nepredviđenih okolnosti i ukoliko posluže vremenske prilike, pet od ukupno petnaest kilometara makadamskog puta od Studenice do Rudna na istoimenoj visoravni biće potpuno rekonstruisano i asfaltirano do kraja ove godine, kao što je to meštanima obećao predsednik Aleksandar Vučić prilikom nedavne posete Kraljevu.

АСФАЛТ СПАЈА СЕЛА И СВЕТИЊЕ: Реконструкција макадамског пута Рудно—Студеница од виталног значаја за мештане

G.Šljivić

Iako je u pitanju lokalni put, ova saobraćajnica je od vitalnog značaja za meštane studeničkog, ušćanskog i rudnjanskog kraja. Osim što će modernom saobraćajnicom spojiti manastire Studenicu i Gradac, olakšaće put osnovcima iz Rudna koji pohađaju školu u Studenici, kao i komunikaciju sa Kraljevom, jer skraćuje „deonicu“ u oba smera za pedesetak kilometara.

Zemljani radovi počeli su sredinom septembra, a asfaltiranje tri kilometra sa studeničke i dva kilometra sa rudnjanske strane početkom ovog meseca.

- Ova deonica je izuzetno zahtevna zbog teškog terena i velikih iskopa. Angažovana su četiri bagera guseničara. Širina puta je pet metara sa podlogom koja ide od 25 do 50 centimetara drobljenog kamenog agregata. U nekim delovima radili smo i produbljenja materijalom iz lokalnog pozajmišta, gde su nam meštani dozvolili da koristimo njihove parcele – u kratkim crtama referiše Branislav Papakoča, šef sekcije Kraljevo preduzeća „Novi Pazar put“.

Ovaj kapitalni projekat finansira država preko JP „Putevi Srbije“. Vrednost ove, prve faze radova je oko 129 miliona dinara, dok se procenjuje da će rekonstrukcija i asfaltiranje svih 15 kilometara dostići cifru od ukupno oko 400 miliona.

- Decenijama su meštani sanjali da se savremenom i bezbednom saobraćajnicom povežu Studenica i Rudno, da dve srpske svetinje, srednjovekovni manastiri Studenica i Gradac konačno budu povezani. Eto, i ti snovi postaju java - rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić obilazeći gradilište. - Očekujem da radovi budu završeni u predviđenom roku, kao i da već naredne godine započnemo rekonstrukciju preostalih 25 kilometara.

POTENCIJAL

- OBNOVOM infrastrukture i novim ulaganjima verujem da će se mnogi ljudi koji su se zbog posla odselili, vratiti da žive i u Studenicu i u Rudno. Lokalna samouprava će obezbediti novac i za subvenciju poljoprivrede i za razvoj seoskog turizma – naglasio je Terzić. - Ubeđen sam da će mnogi turisti iz Beograda, Novog Sada, pa i iz inostranstva češće dolaziti u ove prelepe krajeve. Sada će biti mnogo dostupniji, jer ćemo imati novi put, jedan od najboljih u ovom delu Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju