VEĆA BRIGA ZA OSETLJIVE GRUPE: U Čačku najavljena realizacija tri javna poziva za dodelu pomoći u vidu stambenih rešenja

V. ILIĆ

27. 10. 2021. u 07:26

NAJAVLjENO je skoro otvaranje tri javna poziva za dodelu pomoći u vidu stambenih rešenja i mera aktivne inkluzije - u okviru projekta "Ne ostavljajući nikoga iza sebe - adekvatno stanovanje i aktivno uključivanje osetljivih društvenih grupa u Čačku", koji realizuje lokalna samouprava, a finansira Evropska unija.

ВЕЋА БРИГА ЗА ОСЕТЉИВЕ ГРУПЕ: У Чачку најављена реализација три јавна позива за доделу помоћи у виду стамбених решења

Detalj iz centra grada na Moravi, Foto V. Ilić

Za pomoć u okviru projekta će moći da konkurišu osobe sa invaliditetom, žene koje su žrtve porodičnog nasilja, mladi koji više ne mogu da borave u hraniteljskoj porodici ili ustanovi socijalne zaštite, Romi i svo drugo socijalno ugroženo stanovništvo.

Tri tipa stambenih rešenja za koja će Čačani iz pomenutih društvenih grupama moći da se prijave su dodela na korišćenje stana u javnoj svojini, u zgradi koja će biti izgrađena u naselju Obrež, zatim rekonstrukcija, sanacija ili adaptacija privatne porodične kuće ili stana, kroz dodelu i ugradnju građevinskog materijala u maksimalnom iznosu od 7.000 evra bez poreza, te kupovina porodične stambene jedinice u gradu na Moravi, maksimalne vrednosti 15.000 evra.

Ovako će izgledati buduće zgrade, Foto Arhiva

Svi korisnici koji budu izabrani za dodelu stambenih rešenja biće uključeni i u mere aktivne inkluzije, koje obuhvataju mere zapošljivosti (prekvalifikacije i obuke za pokretanje biznisa), mere zapošljavanja (grantovi za pokretanje biznisa, zapošljavanje kod poslodavca), opremanje porodičnog domaćinstva nameštajem i tehnikom, psiho-socijalnu podršku i pružanje socijalnih usluga, kao i pravne pomoći.

U Gradskoj stambenoj agenciji navode da će javni pozivi biti otvoreni tokom novembra, a svi zainteresovani već mogu da pripremaju dokumentaciju koja se odnosi na nekretninu za rekonstrukciju, ili da traže kvadrate koji odgovaraju njihovim potrebama, ako žele da se prijave za kupovinu domaćinstva.

Bitno je napomenuti da, i u slučaju kupovine, i pri rekonstrukciji, nekretnina mora biti preuzeta iz zemljišnih knjiga, podignuta pre donošenja propisa o izgradnji, da ima građevinsku dozvolu, odnosno odobrenja za gradnju za koju je izdata upotrebna dozvola, ili upisana po Zakonu o ozakonjenju objekata.

Grad će zvanično otvaranje javnih poziva oglasiti u medijima i organizovati informativne sesije tokom kojih će zainteresovani moći da dobiju odgovore na sva pitanja.

Mnogobrojni partneri

PROJEKAT "Ne ostavljajući nikoga iza sebe - adekvatno stanovanje i aktivno uključivanje osetljivih društvenih grupa u Čačku" lokalna samouprava realizuje u saradnji sa Gradskom stambenom agencijom, Centrom za socijalni rad, ustanovom za pružanje usluga socijalne zaštite "Zračak" i udruženjem građana "Inicijativa za razvoj i saradnju". Sve je to, inače, deo programa "Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji", za koji je zadužena Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS).

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna