"PANONSKA POSADA" SPASAVA MORNARE: Tim studenata Prirodno-matematičkog fakulteta najbolji u Srbiji

S. BAJIĆ

12. 10. 2021. u 06:21

PANONSKA posada" - tim Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, osvojio je prvo mesto na nacionalnom takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u kategoriji studentskih izuma i patenata.

ПАНОНСКА ПОСАДА СПАСАВА МОРНАРЕ: Тим студената Природно-математичког факултета најбољи у Србији

POBEDNICI "Panonska posada" sa diplomom u Rektoratu u Beogradu, Foto PMF

Aleksandar Rončević, Mihailo Milenković, Petar Kapriš i Vladimir Krsmanović, svi sa smera Računarske nauke, razvili su inovaciju "Lara", sistem za automatsku detekciju nezgoda i spasavanje mornara, koji se sastoji od hardverskih i softverskih sistema, i trijumfovali u finalu takmičenja u kategoriji inovativne ideje u svečanoj sali rektorata Univerziteta u Beogradu.

- Svaki član tima je uradio svoj deo, došao do problema, a rešenje smo zajedno pronašli - kaže Vladimir Krsmanović, koji je već bio u kontaktu sa industrijom brodogradnje i došao u dodir sa problemom padova u vodu sa brodova, što ga je motivisalo na tu inovaciju. - Kada čovek padne sa broda u vodu, teško ga je primetiti. Potrebno je brzo reagovati. Istina, postoje rešenja za to, ali su ili ekstremno skupa ili veoma jeftina i ujedno loša. Naš sistem je primenjiv, radi drugačije s ciljem da zaštiti korisnike, i brodsku posadu i putnike, zapravo, sve koji su na brodu, bilo na moru, reci, jezeru.

Talentovani studenti treće godine računarskih nauka, još kao srednjoškolci su imali kontakte sa raznim udruženjima, kroz koje su učili van nastave i širili vidike i ambicije. Iako studiraju programiranje, imaju veoma široka interesovanja, od muzike i filozofije do elektronike i ekonomije. Za njihov sistem kažu da je jeftiniji, lako se povezuje sa obalskim službama, a ceo grad može da ga implementira, od ribara, turista, rekreativaca...

- Recimo, grad Kotor kupi sistem koji je povezan sa uređajem na brodu i sa svakom osobom koja ima uređaj-narukvicu, tako da u slučaju nezgode aktivira alarm i spasilačke službe. Naš sistem još uvek razvijamo i razrađujemo. Intenzivno smo počeli da radimo pre osam-devet meseci i još je sve grubo inženjerski, a za par meseci ćemo ga testirati i očekujemo da će ceo sistem biti primenjiv dogodine do leta - kaže Krsmanović.

Sad sledi testiranje

"PANONSKA posada" se kao tim okupila tek za takmičenje na kojem su trijumfovali ali, pojedinačno imaju iskustva i uspehe sa drugih, republičkih takmičenja iz matematike i programiranja, takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u kategoriji za srednje škole.

- Pobeda nas je dodatno uverila da postoji potencijal u našoj ideji i otvorila put ka mnogo široj dimenziji procesa kreiranja inovacije. Plan je da nastavimo sa razvojem ideje i da je uskoro testiramo na brodovima - kažu članovi "Panonske posade".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave