SLOŽENA SITUACIJA U ZRENJANINU: Održana sednica Gradskog štaba za vanredne situacije, nastavlja se borba protiv korone

B. Grujić

07. 10. 2021. u 18:01

EPIDEMIOLOŠKA situacija u Zrenjaninu, ocenjeno je na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije, veoma je složena, zdravstveni sistem i zaposleni u njemu pod velikim pritiskom.

СЛОЖЕНА СИТУАЦИЈА У ЗРЕЊАНИНУ: Одржана седница Градског штаба за ванредне ситуације, наставља се борба против короне

Foto: B. Grujić

Direktor Doma zdravlja Dr Boško Vrebalov u Zrenjaninu, dr Zdravko Ždrale istakao je problem nedostatka kadra, jer je deo lekara i medicinskog osoblja na bolovanju, a deo je na radu u novoj Covid bolnici u Novom Sadu, uz napomenu da najveći pritisak trpi respiratorni centar u naselju Zeleno polje, gde se na dnevnom nivou pregleda između 100 i 120 ljudi.

U GIMNAZIJI 35 ZARAŽENIH UČENIKA

Direktor Zrenjaninske gimnazije i predsednik Aktiva direktora srednjih škola, Milan Radaković, izneo je podatak da je u Zrenjaninskoj gimnaziji, tokom ove nedelje registrovano 35 slučajeva zaraze među učenicima, pa su četiri odeljenja prešla na kombinovanu, a jedno na nastavu on-line. 

Prema rečima dr Miloša Kovačevića do sada je na teritoriji Zrenjanina, dato preko 92 hiljade vakcina, broj hospitalizovanih pacijenata u poslednjem talasu epidemije srazmeran je broju nevakcinisanih, odnosno dvostruko je manji u odnosu na prethodni talas, što dovoljno govori o neophodnosti vakcinacije, kao jedinom načinu za rasterećenje zdravstvenog sistema.  

Dr Predrag Rudan, direktor Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu, izneo je podatak da broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na teritoriji grada iznosi 1.240 i da cifre govore da se stiglo do vrha ovog talasa pandemije i da postoji blago povećanje od desetak slučajeva na dnevnom nivou, što nema većeg uticaja u odnosu na ukupan broj obolelih i da se očekuje da u toku naredne dve nedelje dođe do održavanja ovakvog stanja, a onda, ukoliko se budemo pridržavali mera, dođe do poboljšanja i blagog pada novozaraženih.

Foto: B. Grujić

Broj hospitalizovanih Covid pacijenata u bolnici trenutno  je 77, a kapacitet postelja na ovom odeljenju povećan je na 110, a po rečima pomoćnika direktora Opšte bolnice, dr Vanje Kunkina, najviše brine broj pregleda na infektivnom odeljenju, koji iznosi oko 150 na dnevnom nivou, kao i porast broja pregleda na odeljenju pedijatrije, na oko 50 dnevno.  

Na sednici Gradskog štaba, kao povoljna ocenjena je situacija u Gerontološkom centru, gde je vakcinisano skoro 90 odsto korisnika i 60 odsto zaposlenih i trenutno nema korisnika pozitivnih na koronavirus.  

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: NIKADA NIJE BILO TEŽE: Reporteri "Novosti" u crvenoj zoni kovid bolnice u Batajnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!