ČUVAJU TRADICIJU I IZVORNE ZVUKE: Počeo 12. Festival vlaške muzike „Gergina“ (FOTO)

S.M.JOVANOVIĆ

28. 09. 2021. u 17:49

FESTIVAL „Gergina“ u organizaciji istoimenog Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha okupio je prve festivalske večeri šestoro vokalnih i 11 solista na saksofonu, violini, fruli, harmonici i trubi iz Negotina, Bora, Majdanpeka, Niša, Donjeg Milanovca, Kučeva, Osanice, Vrbnice, Osnića, Vlaola, Male Kamenice, Podvrške i Duboke.

ЧУВАЈУ ТРАДИЦИЈУ И ИЗВОРНЕ ЗВУКЕ: Почео 12. Фестивал влашке музике „Гергина“ (ФОТО)

Foto: S. M. Jovanović

Uz pratnju orkestra Bobana Pecića ovi mladi talenti predstavili su se pesmama i melodijama vlaškog melosa.

- Drago mi je da nam takmičari dolaze iz svih krajeva Srbije u kojima žive Vlasi, od Kladova, Niša, Braničeva, Homolja, maltene iz cele severoistočne Srbije, a dogodine, što da ne i van granica Srbije - kaže dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“.

Žiri je specijalnu nagradu festivala, koja nosi ime krajinskog Paganinija, Božidara Janucića, dodelio Lazaru Čikareviću, mladom violinisti iz Kučeva.

- Dobiti nagradu na ovakvom festivalu je još jedan od mojih uspeha. Moj otac je učio da svira violinu kod Božidara Janucića, a ja sada nosim nagradu sa njegovim imenom. Violina mi je prirasla srcu dok sam kao mali slušao svog oca Željka. Želja mi je da budem veliki muzičar i veliki kuvar - kaže Lazar Čikarević, učenik treće godine u odeljenju za kuvare Ekonomsko- trgovinske i mašinske škole u Kučevu.

Nagradu za najboljeg vokalnog solistu ponela je Milena Marković iz Negotina, kojoj je ovo i druga pobeda na festivalu „Gergina“.

- Volim vlašku muziku, u genima mi je, a i od mame Danijele sam naučila puno vlaških pesama. Dosta sam se spremala za ovaj nastup i pobeda mi puno znači - kaže Milena Marković, učenica prvog razreda Negotinske gimnazije i učenica ovdašnje srednje muzičke škole.

U kategoriji vokalnih solista najviše umeća i talenta pokazala je desetogodišnja Anika Nikić iz Niša, učenica petog razreda osnovne škole.

- Privukla me je ta lepota u vlaškoj muzici. Frulu sviram već pet godina. Učila sam je kod Dimitrija Nikolova iz Leskovca, a bilo je i par časova kod Velimira Kokorića. Kako je tata, Dragan iz ovog kraja, Negotinac, i stalno istražuje gde su takmičenja poželela sam da dođem i zato mi pobeda puno znači jer ostaje u srcu - kaže Anika, talentovana mlada frulašica.

PROMOCIJE

U okviru festivala promovisana je publikacija 50 izabranih vlaških pesama i duplog kompakt diska sa melodijama i kolima sa revijalnih večeri prvih deset festivala po izboru etnomuzikologa Marije Vitas. Publici će biti predstavljena i publikacija o saksofonisti Živi Dinuloviću, autora Nenada Kamidžorca i audio izdanja sa muzikom koju su na ovom negotinskom festivalu ranijih godina izvodili Živa Dinulović i frulaš Velja Kokorić.

Festival „Gergina“ u svom 12. izdanju održan je sa ciljem da na jednom mestu i pod jedan krov sabere vlašku kulturnu baštinu, osveži sećanje na tradicionalne, izvorne, instrumentalne i vokalne zvuke krajeva u kojima žive Vlasi.

- Zadovoljstvo je bilo slušati i gledati mlade koji pevaju i sviraju i u nama se budi nada da vlaška muzika neće nestati sa njihovim očevima i dedovima već da će oni nastaviti da dodaju tu jednu novu kariku u lancu. Zahvaljujući njima narodna muzika u novom okruženju zna da zazvuči i na jedan pravi izvorni način - kaže dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona