OČI U OČI SA POSLODAVCIMA: Na tradicionalnom Sajmu zapošljavanja u Kraljevu ponuđeno 1.000 radnih mesta (FOTO)

G.Ćirović

27. 09. 2021. u 12:18

OKO 8.200 nezaposlenih Kraljevčana sa evidencije ovdašnje filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) bilo je u prilici da na tradicionalnom Sajmu zapošljavanja, održanom u ponedeljak na platou ispred zgrade Gradske uprave, ostvari direktan, „oči u oči“ kontakt sa potencijalnim poslodavcima, da predaju svoje radne biografije i na licu mesta saznaju i najsitnije detalje o pojedinim radnim mestima.

ОЧИ У ОЧИ СА ПОСЛОДАВЦИМА: На традиционалном Сајму запошљавања у Краљеву понуђено 1.000 радних места (ФОТО)

Foto:G.Šljivić

Na ovom Sajmu koji je prvi put u gradu na Ibru održan pod otvorenim nebom, potrebe za oko 1.000 radnih mesta iskazalo je ukupno devet poslodavaca. Što se tiče visokoobrazovanog kadra, najviše su potrebni diplomirani inženjeri mašinske, građevinske i elektrotehničke struke, diplomirani ekonomisti i programeri, kao i zavarivači, mašinbravari, bravari, elektromonteri, geometri, građevinci, šivači i operateri u tekstilnoj i mašinsko-tehničkoj struci sa srednjim stepenom stručne spreme.

Foto:G.Šljivić

 

- Sajam održavamo na otvorenom iz epidemiloških razloga, ali i velike potrebe poslodavaca koji su iskazali interesovanje za zapošljavanje oko 1.000 lica. Tržište rada se u Kraljevu minulih godina znatno promenilo, trka za boljim kadrovima je sve dinamičnija i na nama je da je pratimo - kaže Snežana Prelić, direktorka kraljevačke filijale NSZ.

Prema rečima gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića, tokom poslednjih nekoliko godina u gradu na Ibru se zaposlilo više od 7.000 radnika.

- U nemačkom „Leoniju“ trenutno radi 3.800 radnika, u turskom „Evrotaju“ 1.050, a u lokalnom „Giru“ čak 800 Kraljevčana. To su ogromni koraci kojima ovaj grad korača napred. Otvaramo nova radna mesta i za mlade, ali i za ljude koji su nekada bili zaposleni u „Magnohromu“, „Fabrici vagona“, „Kablaru“ i „Jasenu“ i koji su u periodu tranzicije ostali bez posla – rekao je Terzić.

Foto:G.Šljivić

On je dodao da je za aktivne mere zapošljavanja ove godine izdvojeno 10 miliona dinara iz gradskog budžeta namenjenih finansiranju stručne prakse i javnih radova.

- Stručna praksa je veoma važna, naročito za mlade koji završavaju srednje škole i fakultete i koji nemaju priliku da dođu do posla. Sredstvima koja udružujemo sa NSZ mi zapravo motivišemo ovdašnja preduzeća, ustanove i privrednike da mladim ljudima daju šansu – naglasio je gradonačelnik.

- Potpisali smo i ugovor sa nemačkom organizacijom „Help“ kako bismo obezbedili novac za kupovinu mašina neophodnih malim privrednicima koji obavljaju uslužne delatnosti, kao i ugovor sa vladom Švajcarske za pomoć pri samozapošljavanju.

BERZA RADNIH MESTA

- SVI poslodavci koji imaju potrebe za kvalifikovanom radnom snagom učestvuju na ovoj svojevrsnoj berzi radnih mesta. Najveći problem privrede, ne samo u Kraljevu, već i u čitavoj Srbiji je kvalifikovana radna snaga i ovo je prilika da kroz otvoreno tržište i direktan kontakt poslodavcima obezbedimo dovoljno stručnog, školovanog kadra, a budućim radnicima bolje plate i uslove za rad – rekao je Zvonko Tufegdžić, direktor Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog okruga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!