ULJA NA PLATNU, AKRIL I SKULPTURA: U Paraćinu otvorena izložba sa 46. Sisevačke kolonije

Z. Rašić

25. 09. 2021. u 21:10

PARAĆINSKA publika sinoć je prvi put imala priliku da pogleda kakva su umetnička dela stvorili slikari na jednoj od najstarijih likovnih kolonija u Srbiji – Sisevačkoj, koja je i ovog leta održana na Grzi.

УЉА НА ПЛАТНУ, АКРИЛ И СКУЛПТУРА: У Параћину отворена изложба са 46. Сисевачке колоније

Foto: Z.R.

Desetoro umetnika družili su se i stvarali sedam dana – od 23. do 30. avgusta, a svako je po dva svoja rada ostavio fundusu grada domaćina.

Izložba je otvorena sinoć u Galeriji Kulturnog centra u Paraćinu. Postavka sadrži 24 slike i jednu skulpturu,  rekao je tom prilikom direktor KC Aljoša Gligorijević.

Foto: Z.R.

 

- Likovna kolonija bila je 46. po redu, a učesnici pristigli iz različitih gradova Srbije. To su umetnici Ljubisav Milunović, Jelena Tijanić Savić i Darko Kuzmanović iz Beograda, Marija Stanojlović iz Pančeva, Miroslav Živković iz Niša, Andrijana Andrijašević iz Čajetine, Marin Milutinović iz Banjaluke, Paša Gicić iz Novog Pazara, Momir Armuš iz Sokobanje i jedan učesnik obavezno je iz Paraćina, ovog puta Srbobran Kilibarda.

Foto: Z.R.

 

Među vrednim slikarskim blagom na Grzi je nastalo i jedno vajarsko delo. Autor je Darko Kuzmanović, koji je diplomirao na vajarskom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Skulptura „Akrobata“ urađena je u čeliku i privlačila je pažnju publike. Na izložbi je bio prisutan jedan od učesnika Kolonije, Srbobran Kilibarda – slikar, dizajner i enterijerista.

- Po sastavu, ova kolonija bila je jedna od jačih. Ja sam već nekoliko puta učestvovao za ovih 46 godina, koliko se dugo organizuje. Lično sam ovog leta naslikao triptih ulja na platnu sa centralnim muško-ženskim likom, povremeno prisutnim u našim crkveno-kanonskim pričama – rekao nam je Kilibarda, dodajući da uvek ima inspiraciju kad slika na Grzi jer je to jedno od najlepših mesta u Srbiji.

Tradicionalna izložba sa Sisevačke kolonije, koja se otvara svake godine u septembru povodom Dana opštine Paraćin, publici će biti dostupna do 8. oktobra.

BONUS VIDEO - BIĆE VINA: Grožđe se bere tačno u određenom trenutku i od toga zavisi sve

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave