U BOLNICI U KIKINDI NA LEČENJU 26 PACIJENATA: Dve porodilje otpuštene kući, bebe negativne na koronu

R. Šegrt

24. 09. 2021. u 13:32

PREMA podacima Zavoda za javno zdravlje u Kikindi, u ovom gradu infekcijom kovid 19 trenutno je zaraženo 989 pacijenata, a na lečenju u Opštoj bolnici nalazi se 26 osoba različitog uzrasta.

У БОЛНИЦИ У КИКИНДИ НА ЛЕЧЕЊУ 26 ПАЦИЈЕНАТА: Две породиље отпуштене кући, бебе негативне на корону

Foto: R. Š.

Jedan od njih, ujedno i najmlađi, nalazi se na respiratoru. Kako saznajemo od dr Vesne Tomin, v.d. direktorke bolnice, reč je o pedesetogodišnjem muškarcu koji nije vakcinisan. Među zaraženima korona virusom nema dece.

- Dve porodilje su dobro, kao i njihove bebe, i biće otpuštene kući, jedna se porodila u Novom Sadu, a druga kod nas. Obe su bile pozitivne, a bebe negativne – kaže dr Tomin. – Dosta pacijenata koristi kiseoničku potporu i većina nije vakcinisana.

Protekle noći u bolnici je preminuo pacijent od 80 godina, koji je osim korona virusa imao i druga oboljenja. Doktorka Tomin kaže da bolnica u ovom trenutku ima kapacitet za lečenje 60 pacijenata u crvenoj zoni, a na kovid odeljenju dežura 10 lekara različitih specijalnosti.

- Kovid odeljenje vodi tim lekara u kojem su internista, pneumoftiziolog i anesteziolog. Imamo dovoljno kiseonika i svih drugih potrebnih lekova, medikamenata i opreme za lečenje kovid pacijenata – navodi direktorka Tomin.
U febrilnoj ambulanti dnevno se pregleda do 30 pacijenata, a za lekare bolnice olakšavajuće je što u Domu zdravlja rade dve kovid ambulante koje dežuraju do 22 sata.
- Veoma dobru saradnju imamo sa primarnom zdravstvenom zaštitom, sa Hitnom službom i Kućnim lečenjem. To je velika pomoć i kada je ta saradnja dobra, to je dobrobit za pacijente – kaže direktorka bolnice.
A u ambulantama Doma zdravlja je velika gužva. U dve kovid ambulante, ali i crvenoj zoni Dečjeg i Školskog dispanzera dnevno se pregleda i do 300 pacijenata, što je veliko opterećenje za lekare.


ZARAŽENO JOŠ 306 OSOBA
Brojke pokazuju da se korona virus ne miruje ni u opštinama Severnobanatskog okruga, jer se povećava broj obolelih. Tako su u opštini Senta sada aktivna 94 slučaja, u Čoki 72, u Novom Kneževcu 57, u Kanjiži 45, a u Adi 38 osoba je pozitivno na korona virus.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo