PONOSNI STOGODIŠNJAK FK BORAC IZ ZRENJANINA: Povelja Simi Salapuri (FOTO)

B.Grujić

23. 09. 2021. u 00:32

POVODOM značajnog jubileja, stogodišnjice postojanja ratarskog fudbalskog kluba Borac iz Zrenjanina, dugogodišnji predsednik i legenda kluba Gena Tornjanski uručio je gradonačelniku Evropskog grada sporta Simi Salapuri povelju uspešnog sportskog kolektiva.

ПОНОСНИ СТОГОДИШЊАК ФК БОРАЦ ИЗ ЗРЕЊАНИНА: Повеља Сими Салапури (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

Fudbalski klub Borac osnovan je 1921. godine kao Ratarski sportski klub i bio je jedini u tadašnjoj državi, Kraljevini Jugoslaviji, kojeg su formirali omladinci paori, zemljoradnici, iz gradskih četvrti naseljenih pretežno stanovništvom koje se bavilo poljoprivredom - Borđoša, Čontike, Vašarišta i Opovačke strane, koje su danas na teritoriji  mesnih zajednica Dolja - Crni Šor i  Šumica.

Mladi paori, kada nisu na njivi, igrali su fudbal na terenu u Karađorđevom parku, a od 1955. godine u Principovoj ulici, u naselju Dolja, gde se i danas nalazi stadion kluba, koji je 1939. godine osvojio prvenstvo Banata i igrao kvalifikacione mečeve za plasman među najboljih 12 klubova u prvenstvu Kraljevine Jugoslavije, što je najvredniji rezultat u bogatoj istoriji.

Kako je naglasio Gena Tornjanski, Borac je bio jedan od retkih fudbalskih klubova koji je imao svoju glumačku sekciju, a tim povodom na ulazu u stadion otkrivena je i spomen-ploča Dimitriju Gardinovačkom - Miti Majinu, rataru, piscu, glumcu-amateru, koji je bio autor teksta za spomenicu kluba 1936. godine i koji je napisao dramski tekst Švigarica, koji je godinama uspešno izvodila Borčeva glumačka trupa.   

BONUS VIDEO: 

Koju tajnu krije manastir Arača?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri