PLODNE ORANICE BIĆE SAČUVANE: Todorović - Od Preljine do Pakovraća nema nezadovoljnih

V. Ilić

17. 09. 2021. u 06:30

UKIDAJU se sva planirana odlagališta materijala u ukupnoj površini od 121 hektar na trasi budućeg "Moravskog koridora" - "Sektor 3 - Preljina - Adrani", u mesnim zajednicama Preljina, Konjevići, LJubićka Baluga, Stančići, Mojsinje, Donja Gorevnica, Mrčajevci i Katrga.

ПЛОДНЕ ОРАНИЦЕ БИЋЕ САЧУВАНЕ: Тодоровић - Од Прељине до Паковраћа нема незадовољних

Goto GU Čačak

Ova odlagališta će biti dislocirana u prostor između regulisanog korita Zapadne Morave i auto-puta, a pre svega u nepristupačan i devastiran pojas između starog i novog korita Morave. Na novim lokacijama zemljište je značajno lošijeg kvaliteta, a ukupna površina novoplaniranih odlagališta materijala iznosiće 84 hektara. Na ovaj način biće sačuvano 37 hektara plodnih oranica na teritoriji našeg grada duž "Moravskog koridora".

Ovo je zaključeno nakon sastanka gradskih čelnika sa investitorom, odnosno preduzećem "Koridori Srbije", a čiji je cilj bio da se razmotre zahtevi građana koji su vlasnici poljoprivrednog zemljišta koje je predmet eksproprijacije, a koji su izrazili nezadovoljstvo oduzimanjem plodnog zemljišta koje oni decenijama unazad obrađuju i od koga žive.

Goto V. Ilić

- Sva projektovana izvorišta materijala, koja su neophodna za izgradnju nasipa auto-puta, biće pojedinačno analizirana na osnovu izjava građana o saglasnosti sa postupkom eksproprijacije. Na planiranim izvorištima materijala, gde građani budu u velikom procentu ukazali da nisu saglasni sa eksproprijacijom, tražiće se adekvatno alternativno rešenje i to će biti tema narednog sastanka sa predstavnicima preduzeća "Koridori Srbije" - rekao nam je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

On je, kako ističe, u svakodnevnom kontaktu sa predsednicima Saveta mesnih zajednica i odbornicima Skupštine grada.

- Tokom radova na izgradnji deonice auto-puta Preljina - Pakovraće, nebrojeno puta smo dokazali da smo uvek uz naše sugrađane i da smo najveći broj izazova sa kojima smo se suočili tokom izvođenja radova, uspešno rešili, što potvrđuje činjenica da na deonici od Preljine do Pakovraća nema građana koji su ostali nezadovoljni. Rešavanje problema sa kojim su suočeni meštani Pakovraća je u toku i svakodnevno se time bavimo.

MIZERNA ILI PRAVA CENA

KADA je u pitanju tvrdnja da se zemljište "uzima po mizernoj ceni", činjenica je da se postupci naknade vode na način propisan Zakonom o ekspropijaciji u upravnom i vanparničnom sudskom postupku i sigurni smo da će vlasnici, po njihovom okončanju, biti zadovoljni postignutom naknadom. Zahtevi da se građanima vrednosti zemljišta isplaćuju po "budućoj vrednosti zemljišta", u najmanju ruku su neozbiljni, a svakako pravnim procedurama nisu predviđeni - rekao je Todorović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)