PLODNE ORANICE BIĆE SAČUVANE: Epilog sastanka rukovodstva grada Čačka sa predstavnicima Koridora Srbije

V. ILIĆ

16. 09. 2021. u 18:54

UKIDAJU se sva planirana odlagališta materijala u ukupnoj površini od 121 hektar na trasi budućeg Moravskog koridora - „Sektor 3 – Preljina - Adrani“, tj. u mesnim zajednicama Preljina, Konjevići, Ljubićka Baluga, Stančići, Mojsinje, Donja Gorevnica, Mrčajevci i Katrga.

ПЛОДНЕ ОРАНИЦЕ БИЋЕ САЧУВАНЕ: Епилог састанка руководства града Чачка са представницима Коридора Србије

Foto: GU Čačak

Ova odlagališta biće premeštena u prostor između regulisanog korita Zapadne Morave i auto – puta, pre svega u nepristupačan i devastiran pojas između starog i novog korita Morave. Na novim lokacijama zemljište je značajno lošijeg kvaliteta, a ukupna površina novoplaniranih odlagališta materijala iznosiće 84 hektara. Na ovaj način biće sačuvano 37 hektara plodnih oranica na teritoriji našeg grada duž Moravskog koridora.

Ovo je zaključeno nakon sastanka gradskih čelnika sa investitorom, odnosno preduzećem „Koridori Srbije“, a čiji je cilj bio da se razmotre zahtevi građana koji su vlasnici poljoprivrednog zemljišta koje je predmet eksproprijacije, a koji su izrazili nezadovoljstvo oduzimanjem plodnog zemljišta koje oni decenijama unazad obrađuju i od koga žive.

- Sva projektovana izvorišta materijala, koja su neophodna za izgradnju nasipa auto-puta, biće pojedinačno analizirana na osnovu izjava građana o saglasnosti sa postupkom eksproprijacije. Na planiranim izvorištima materijala, gde građani budu u velikom procentu ukazali da nisu saglasni sa eksproprijacijom, tražiće se adekvatno alternativno rešenje i to će biti tema narednog sastanka sa predstavnicima preduzeća „Koridori Srbije“ - rekao nam je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka, koji je, kako ističe, u svakodnevnom kontaktu sa predsednicima Saveta mesnih zajednica i odbornicima Skupštine grada sa ovog područja, kao legitimnim predstavnicima građana koji žive i rade na ovom području. - Tokom radova na izgradnji deonice auto-puta Preljina – Pakovraće, nebrojeno puta smo dokazali da smo uvek uz naše sugrađane i da smo najveći broj izazova sa kojima smo se suočili tokom izvođenja radova, uspešno rešili, što potvrđuje činjenica da na deonici od Preljine do Pakovraća nema građana koji su ostali nezadovoljni. Rešavanje problema sa kojim su suočeni meštani Pakovraća je u toku i svakodnevno se time bavimo. Za sve nas koje su građani izabrali da vodimo ovaj grad, ovo je jako značajna tema i ne smemo dozvoliti da se njome bave nestručni, politički ostrašćeni i samozvani predstavnici građana, koji svakodnevno iznose netačne, polovične i zlonamerne tvrdnje.

On je dodao da ne stoje izjave pojedinih građana da se radi o “sramnom oduzimanju zemlje”, već se, kako je naglasio, vrši pribavljanje zemljišta uz naknadu prema Zakonu o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima radi realizacije projekta izgradnje infrastrukturnog koridora auto - puta E-761, deonica „Pojate - Preljina“. Todorović je kazao da je trasa auto - puta sa pripadajućim objektima, koji su u neposrednoj vezi sa izgradnjom auto – puta, predviđena Prostornim planom područja posebne namene ovog infrastrukturnog koridora.

- Same lokacije za izvorišta materijala ili odlaganje viška zemljanog materijala određuju se na osnovu geotehničkih ispitivanja i međunarodnih propisa koji uređuju zaštitu životne sredine i biodiverziteta. Kod ovakvog stanja nije moguće da bilo koji pojedinac određuje pojedinačne lokacije, s obzirom na to da se one utvrđuju na nivou potreba celog infrastrukturnog koridora – objasnio je Todorović i zaključio: - Kada je u pitanju tvrdnja da se zemljište „uzima po mizernoj ceni“, činjenica je da se postupci naknade vode na način propisan Zakonom o ekspropijaciji u upravnom i vanparničnom sudskom postupku i sigurni smo da će vlasnici, po njihovom okončanju, biti zadovoljni postignutom naknadom. Zahtevi da se građanima vrednosti zemljišta isplaćuju po „budućoj vrednosti zemljišta“, u najmanju ruku su neozbiljni, a svakako pravnim procedurama nisu predviđeni.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI FORUM O ETICI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Ka razumevanju i upravljanju novim izazovima