POKLONOM DOBILI VIŠE NEGO ŠTO SU PRE IMALI: Vredni malahit iz Konga, ametist iz Brazila... (FOTO)

J. J. Baljak

12. 09. 2021. u 11:45

GEOLOŠKO-paleontološka zbirka Gradskog muzeja u Vršcu, izložena u muzejskom depandansu "Apoteka na stepenicama", bogatija je za čak 50 vrednih eksponata.

ПОКЛОНОМ ДОБИЛИ ВИШЕ НЕГО ШТО СУ ПРЕ ИМАЛИ: Вредни малахит из Конга, аметист из Бразила... (ФОТО)

Foto Gradski muzej Vršac

Zahvaljujući porodici Lazić iz Beograda, koja je samoinicijativno rešila da pokloni deo svoje bogate i veoma vredne kolekcije, vršačka ustanova dobila je mnogo više minerala, fosila i stena nego što je dosad imala.

David Lazić, IT stručnjak i zaljubljenik u geologiju, koji se više od decenije bavi pronalaženjem fosila i minerala, na ovaj korak odlučio se nakon što je u junu sa porodicom prvi put posetio "Apoteku na stepenicama".

KAŽE Lazić da će i ubuduće, u skladu sa mogućnostima, ovom muzeju s ljubavlju donirati deo novopronađenog vrednog kamenja, kako bi, između ostalog, i druge kolekcionare podstakao da urade to isto.

- Smatram da kolekcionari ne treba sve sebično da čuvaju za sebe. Zato i apelujem na njih da deo svojih zbirki ostave budućim naraštajima. Minerali i fosili su večni i u njima treba da uživaju i generacije posle nas - poručio je Lazić, inače član Srpskog geološkog društva i administrator regionalne fejsbuk-grupe "Ljubitelji minerala i fosila", koja broji blizu 7.000 članova.

MEĐU 50 doniranih eksponata nalaze se retki primerci koji su pronađeni na tlu Srbije, ali i celog sveta. Svoj novi dom tako su u Vršcu pronašli i ametist iz Brazila, vanadinit iz Maroka, fluorit iz Španije, malahit iz Konga... Lazići su poklonili i autentičnu geološku kartu iz 1929. godine - delo jednog od najznačajnijih geologa u našoj istoriji Jovana M. Žujovića.

- Cenimo to što su nam ukazali poverenje i darivali nam deo svog porodičnog nasleđa. Taj gest, pre svega, vraća veru u ljude - ističe direktorka Gradskog muzeja Ivana Ranimirov. - Naša zbirka, koju je još 1882. osnovao poznati vulkanolog Rudolf Mileker, sada će biti znatno brojnija, atraktivnija i zasigurno polazna osnova za budući naučnoistraživački rad.

U planu je da se do kraja godine, u saradnji sa porodicom Lazić, priredi izložba akvizicija, nakon čega će darovani predmeti biti pridodati stalnoj postavci.

LjUBAV I HOBI

ZA geologiju se David Lazić zainteresovao kada je pre desetak godina na poklon dobio jedan mineral. Tu ljubav je preneo i na suprugu Natašu i sedmogodišnjeg sina Jovana, koji od svoje treće godine zajedno sa roditeljima obilazi terene. Jovan je naročito ponosan što se u darovanoj kolekciji nalazi i kamenje koje je on lično pronašao. Reč je o kvarcu sa Rudnika i fosilima okamenjenih listova sa Popovice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)