"MAPICE" ZASIJALE PO ŽELJI VRANJANACA: Završena rekonstrukcija mozaik karte - svojevrsnog simbola grada u srcu pčinjskog oktruga

J.S.

11. 09. 2021. u 12:30

POSLE rekonstrukcije koja je trajala više od mesec dana, završeni su radovi na mozaik mapi grada Vranja.

МАПИЦЕ ЗАСИЈАЛЕ ПО ЖЕЉИ ВРАЊАНАЦА: Завршена реконструкција мозаик карте - својеврсног симбола града у срцу пчињског октруга

Saradnja Gašić i Milenković, Foto

Jedna od najzačajnijih mapa na Balkanu ponovo sija punim sjajem, zahvljujući prvenstveno građanima koji su izabrali da upravo "mapice" kao svojevrsni simbol Vranja budu obnovljene.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković naglasio je da se ovog puta snaga naše lokalne zajednice ogledala u volji i želji Vranjanaca da se jedan od simbola grada - Mozaik karta Vranja iz 1975. godine, rekonstruiše i dobije novi sjaj.

- Trg republike sa spomenikom "Čika Mita" i geografskom mozaik kartom Vranja, kultno je mesto za Vranjance, bez obzira koje su dobi. Međutim, zub vremena učinio je da dođe do znatnog oštećenja delova mape do neprepoznavanja. Zbog toga nam je veoma drago što je baš rekonstrukcija mape, kao jedan od predloga za ulaganje novca koji je grad dobio u igri ,"Uzmi račun i pobedi", izglasan od strane naših sugrađana. Verujem da bi i autor ove monumentalne mozaik mape, akademski slikar i dizajner Stevan Čukić, bio ponosan na to što su se Vranjanci založili da se njegovo delo rekonstruiše i sačuva od propadanja - kazao je Milenković.

On je naglasio da mu je posebno drago što je na toj rekonstrukciji radio sestrić umetnika, Dragan Gašić, koji mu je te 1975. pomagao pri izradi mape. Akademski slikar Dragan Gašić kaže da je mozaik mapa bila jedinstvena ne samo u tadašnjoj Jugoslaviji, već i u Evropi i poručio Vranjancima da čuvaju mapu kao jedinstveno kulturno blago.

Rad slikara i mozaičara

Na rekonstrukciji su tokom jula i avgusta osim Dragana Gašića radili i akademski slikar i mozaičar Nenad Živadinović iz Niša i Nikola Savić iz Vranja. Trg republike u Vranju, na kome se nalazi mozaik mapa grada Vranja, osmislio je sedamdesetih godina prošlog veka čuveni jugoslovenski vajar Miodrag Živković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave