PORED ĆUMURA KOVID-REDARI: Kako će se ovog vikenda jesti pečenje u slavnoj Stopanji na "Pečenjijadi"

S.B.

03. 09. 2021. u 15:48

KOVID-redari pored ćumura iznad koga se okreće pečenje, zaštitne maske i dezinfekciona sredstva, to će biti mere na potpuno drugačijoj "Pečenjijadi" u selu Stopanja kod Trstenika ovog vikenda.

ПОРЕД ЋУМУРА КОВИД-РЕДАРИ: Како ће се овог викенда јести печење у славној Стопањи на Печењијади

Foto: S.Babović

U mestu koje se nalazi na pola puta Kruševac - Trstenik, sutra i prekosutra ješće se najbolje praseće i jagnjeće pečenje, a u Turističkoj organizaciji opštine Trstenik za "Novosti" kažu da očekuju manji broj posetilaca u skladu sa epidemiološkom situacijom.

- Oko 5.000 posetilaca dnevno je neka okvirna cifra sa kojom računamo, potrudili smo se da obezbedimo sve što je potrebno da se manifestacija održi, uz dozvolu Kriznog štaba - navodi za "Novosti" Vladimir Jeftić, direktor TOOT.

- Centralni dan je subota, kada je otvaranje, a imamo potvrđeno učešće ukupno 10 pečenjara.

Pečenje u Stopanji uvek mora da bude sveže i vruće. Zamrznuto meso se ne priznaje.

- Počeci kafanskog posla u Stopanji vezuju se za sredinu i kraj 19. veka - istraživala je svojevremeno mr Jelena Stojković, koja je izučavala fenomen stopanjskog ugostiteljstva. - Stari zapisi spominju Stopanju još 1467, a mehanu - 1837. godine. Kafana sa najdužim porodičnoim vlasništvom je iz 1926. godine.

Ovogodišnja "Pečenjijada" počinje sutra od 9 sati i to turnirom u odbojci, dok je u središtu manifestacije od 19 sati defile folklornih društava i svečano otvaranje sa kulturno-umentičkim programom, iza čega sledi nastup Tribjut benda "Bijelo dugme" i Dejana Petrovića i Big benda.

U nedelju program počinje od 13 sati defileom bajkera, revijom „old-tajmera“ sat vremena kasnije, dok je od 19 sati, kako je najavljeno, koncert Orkestra Darka Antića sa nastupom lokalnih muzičara, kao i muzičko veče sa revijom estradnih hitova.

Iako je slogan manifestacije "pečenje spaja ljude", epidemija nalaže - distancu. Samo pečenje, dodaju domaćini, biće bezbedno, koliko i ukusno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna