NAROD BEZ MATICE VREDAN I LOJALAN: Nesvakidašnje foto-svedočenje o znamenitim Vranjancima cincarskog porekla

D. RISTIĆ

30. 08. 2021. u 06:21

POSETIOCI Galerije Narodnog univerziteta u Vranju do 3. septembra mogu da pogledaju izložbu fotografija "Cincari, zaboravljeni narod na Balkanu - Vranjske porodice i znamenite ličnosti cincarskog porekla".

НАРОД БЕЗ МАТИЦЕ ВРЕДАН И ЛОЈАЛАН: Несвакидашње фото-сведочење о знаменитим Врањанцима цинцарског порекла

Foto D. Ristić

- Postavka je nesvakidašnje svedočanstvo o Cincarima koji nemaju svoju matičnu državu, već su sve svoje kapacitete i potencijale, kao lojalni građani, ulagali u zemlje u kojima su našli svoju novu domovinu - istakla je Lila Kona iz centra za jezik i kulturu Cincara Balkana "Moskopolje".

Autorka izložbe Radmila Marčić, istoričarka iz Vladičinog Hana, najavila je nastavak ovog neobičnog poduhvata, u kojem će se naći fotografije istaknutih pojedinaca i porodica cincarskog porekla iz čitave Srbije.

- Svi Vranjanci cincarskog porekla potiču iz Preobraženja, drevnog naselja koje su obnovili i preporodili upravo Moskopoljci - istakao je tokom otvaranja izložbe Miroslav Cera Mihailović, pesnik i potomak cincarske porodice iz ovog mesta pored Vranja.

A, popis iz 1879. nudi posebno zanimljiv podatak: u 45 naselja koja gravitiraju Vranju bilo je devetoro pismenih ljudi, dok ih je samo u Preobraženju bilo 122, pa ne čudi što neke od značajnih ličnosti potiču upravo odavde. Među njima su Rista T. Nikolić, osnivač Srpskog geografskog društva i omiljeni student Jovana Cvijića, Mihailo K. Marković, direktor Četvrte muške gimnazije u Beogradu i ministar prosvete u Kraljevini Jugoslaviji, te dr Đorđe Tasić, znameniti naučnik i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu.

Neke od čuvenih ličnosti cincarskog porekla, ali iz drugih mesta su komediograf Branislav Nušić, političar i lekar Lazar Paču, glumac Taško Načić, advokat Toma Fila, pevači Toše Proeski i Kaliopi, kao i jedan od najznamenitijih Vranjanaca Jovan Janković Lunga - trgovac, zadužbinar i dobrotvor.

RASEJANjE KA SEVERU

CINCARI su drevni balkanski narod, sa postojbinom na tromeđi današnje Grčke, Albanije i Severne Makedonije, koji je krajem 18. veka krenuo u rasejanje ka severu. Deo njih se, tako, nastanio i u Preobraženju, odakle su se selili u Vranje, Vladičin Han i mnoga druga mesta. Život u novim sredinama su započinjali baveći se zanatima i trgovinom, školovali su svoju decu i donosili napredak.

Procenjuje se da oko 4.000 današnjih Beograđana ima cincarsko poreklo, dok ih je u Preobraženju ostalo samo u dve kuće, a samo selo ima tek nešto više od 30 meštana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici