NAJZAD ZNAJU ŠTA UDIŠU: U Pirotu počela da radi savremena automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha

V. ĆIRIĆ

28. 08. 2021. u 11:00

DIREKTOR Agencije za zaštitu životne sredine Srbije Filip Radović i gradonačelnik Vladan Vasić su pustili u rad automatsku mernu stanicu koja će, u realnom vremenu, registrovati podatke o kvalitetu vazduha u Pirotu.

НАЈЗАД ЗНАЈУ ШТА УДИШУ: У Пироту почела да ради савремена аутоматска станица за мерење квалитета ваздуха

Foto V. Ćirić

Istovremeno, potpisali su i ugovor o predaji Stanice pomenutoj Agenciji, a ona se obavezala da će brinuti o njenom radu i podatke dostavljati javnosti.

- Vlada Srbije zaštitu životne sredine visoko postavlja na svojoj agendi. Monitoring vode, vazduha ili bilo kog elementa je samo početak procesa tokom kojeg se utvrđuje stanje, a potom pristupa rešavanju potencijalno problematične situacije. Resorna ministarstva, poput onog za zaštitu životne sredine, ulažu velika sredstva u zamenu starih sistema za grejanje i ugradnju novih. Lokacija za mernu stanicu u Pirotu je izabrana na predlog eksperata i gradskih čelnika, pa će se pored Tehničke škole i keja, gde ima mnogo saobraćaja i frekvencije ljudi, dobijati realni podaci i eventualnom zagađenju. S obzirom na to da ćemo rezultate merenja koje budemo dobijali predstavljati na aplikacijama i na našim portalima, žitelji Pirota će u svakom trenutku tačno znati kakav vazduh udišu - rekao je Radović.

Gradonačelnik mr Vladan Vasić precizira i to da će se pratiti parametri poput najsitnijih čestica zagađenja, ali i koncentracija sumpor-dioksida.

- Lokalna samouprava je za ovu stanicu izdvojila oko 8,5 miliona dinara, a značajna je i pomoć kompanije "Tigar tajers", koja je obezbedila analizator za sumpor-dioksid. Nije bez značaja ni to što se, na istom mestu, pratiti i standardni meteorološki podaci, jer Agencija za zaštitu životne sredine preuzima održavanje - kaže prvi čovek Pirota, najavljujući da će u narednom periodu biti postavljen i LED ekran koji će direktno prenositi rezultate.

Pirot je, inače, već učinio veliki iskorak u očuvanju čistog vazduha i to tako što je ibacio mazut iz kotlarnica ovdašnje "Toplane", koja svoje korisnike već dve sezone greje komprimovanim gasom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!