PLANINA SVIMA PRISTUPAČNA: Nastavljeni radovi na rekonstrukciji puta od Kraljeva prema Goču (FOTO)

G.Ćirović

23. 08. 2021. u 13:26

NAKON završene rekonstrukcije prvih 12 kilometara puta od Kraljeva prema planini Goč, ovih dana putari preduzeća „Novi Pazar put“, bez obzira na često ekstremne vremenske uslove, imaju pune ruke posla na četvrtoj deonici, od 17. do 21. kilometra.

ПЛАНИНА СВИМА ПРИСТУПАЧНА: Настављени радови на реконструкцији пута од Краљева према Гочу (ФОТО)

Foto: G. Šljivić

Za obnovu prethodne tri deonice, ukupne dužine 12 kilometara, država je uložila 4,6 miliona evra. Uz potpuno novi, prošireni kolovoz, urađeno je 1,9 kilometara pešačke staze, 350 metara potpornih zidova, a sanirana su i dva mosta. Uslovna širina puta je šest, a u proširenjima od sedam do devet metara.

- Na aktuelnoj, četvrtoj deonici trasa je veoma zahtevna, imamo 20.000 kubika iskopa u materijalu pete, šeste, čak i sedme kategorije gde mora da se obavlja i miniranje stena. Uprkos svemu radovi idu zadovoljavajućom dinamikom, a vrednost je 170 miliona dinara - raportira Branislav Papakoča, šef kraljevačke sekcije preduzeća „Novi Pazar put“.

Radove na ovoj deonici obišao je i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić sa svojim saradnicima. Uz zahvalnost „putarima“ koji svakog dana posao započinju u pet sati ujutro, a završavaju u večernjim satima, prvi čovek grada na Ibru je naglasio da će potpuno rekonstruisan, bezbedan i udoban put do Dobrih voda na Goču biti od ogromnog značaja za razvoj turizma.

ZNAČAJ

- Duže od pola veka ovde nisu izvođeni ovako obimni radovi na obnovi saobraćajne infrastrukture. Rekonstruisana saobraćajnica mnogo će značiti i za razvoj turizma na Goču, ali i za ceo ovaj kraj na padinama i u podnožju planine. Svakako će sve biti pristupačnije, a to mnogo znači, naročito tokom zimskih meseci - kaže Goran Milašinović, predsednik Mesne zajednice Kamenica.

- I za naredna četiri kilometra, do takozvane „Šumareve kuće“ na 25. kilometru postoji projektno-tehnička dokumentacija. Nakon toga predstoji nam dalje projektovanje kako bismo konačno spojili ove i radove sa vrnjačke strane planine – rekao je gradonačelnik Terzić.

On je podsetio da je lokalna samouprava uložila 65 miliona za izgradnju novih paviljona na Goču, da je planirana rekonstrukcija igrališta, izgradnja avantura parka, manjeg zatvorenog bazena, kao i da će predstojeće zime u funkciji biti i ski-lift na takozvanoj maloj skijaškoj stazi.

- Ne mogu svi da priušte Kopaonik i Zlatibor, ali će zato Goč biti pristupačan svima. Cena punog pansiona za rekreativnu nastavu dece iz kraljevačkih škola iznosi samo 1.100 dinara – naglasio je gradonačelnik Kraljeva. - Cilj nam je da mališani iz običnih, radničkih porodica imaju priliku da nauče da skijaju na Goču, ili da ovde provedu bar deo svog letnjeg raspusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024