HAVARIJE IDU U PROŠLOST: Obnova novosadske vodovodno-kanalizacione infrastrukture u punom jeku

Z. GRUMIĆ

21. 08. 2021. u 05:55

DOK ekipe gradskog JKP "Vodovod i kanalizacija" ove građevinske sezone obnavljaju i grade nove kilometre mreže i u gradu i u prigradskim naseljima, istovremeno teku pripreme za projekte koji počinju od jeseni ili početkom naredne godine.

ХАВАРИЈЕ ИДУ У ПРОШЛОСТ: Обнова новосадске водоводно-канализационе инфраструктуре у пуном јеку

Foto Tanjug

Ovi radovi u prošlost će "oterati" većinu havarija zbog dotrajalih cevi.

To javno-komunalno preduzeće kandidovalo je više od 20 svojih predloga za finansiranje u okviru državnog projekta "Čista Srbija", a jedan od njih je i izgradnja Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koji će biti lociran na Rokovom potoku u Petrovaradinu.

- Trenutno je u toku izrada idejnih rešenja objekata na centralnom prečistaču. Očekujemo da će ceo taj posao biti nastavljen upravo u sklopu projekta "Čista Srbija" - kažu za "Novosti" nadležni u Vodovodu.

Nedavno je završena izgradnja nove glavne crpne stanice, koja se nalazi u neposrednoj blizini Žeželjevog mosta, pa predstoji izgradnja poveznog cevovoda do te crpne stanice. Tako su stvoreni uslovi za rušenje starog objekta crpne stanice u Radničkoj ulici.

Uz centralni prečistač, kao najveću i najskuplju investiciju te vrste, država bi trebalo da finansira i detaljnu rekonstrukciju kanalizacije na Limanima 1 i 2, na Podbari kao i u prigradskim naseljima Kisaču i Čeneju. Deo tih radova trebalo bi, kako je planirano, da počne već u oktobru mesecu.

Ovih dana ekipe "ViK" rade kanalizacionu mrežu u Omladinskoj ulici u Veterniku i u Ulici Gavrila Principa, a završetak tih radova očekuje se krajem septembra. Biće takođe obnovljena i kanalizacija u Gogoljevoj na Grbavici, na Putu sremskog odreda u Sremskoj Kamenici kao i izgradnja vodovodne mreže u Liparijama i Torinama u Ledincima na sremskoj strani grada.

VEĆI KAPACITET

U TOKU su radovi na sanaciji bunara BHD 6 na izvorištu Ratno ostrvo, koji obuhvataju utiskivanje novih drenova, a kada ti radovi budu završeni počeće regeneracija bunara BHD 1 na izvorištu Štrand.

- Trenutni kapacitet tog bunara je 60 litara vode u sekundi, a nakon utiskivanja novih drenova sa njega će se dobijati 130 litara sirove vode u sekundi - poručuju iz Vodovoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna