KROZ DUHOVNOST I KULTURU VRAĆAJU VERU: Otvoreni 29. „Dani srpskoga duhovnog preobraženja“ u Despotovcu ( FOTO)

Z.Gligorijević

20. 08. 2021. u 09:17

IZVOĐENjEM himne „Bože pravde“ i Mokranjčeve „Druge rukoveti“ hora hrama Svetog Đorđa na Trgu despota Stefana Lazarevića u Despotovcu, sinoć su započeli 29. „Dani srpskoga duhovnog preobraženja“, koji će trajati do 28. avgusta.

КРОЗ ДУХОВНОСТ И КУЛТУРУ ВРАЋАЈУ ВЕРУ: Отворени 29. „Дани српскога духовног преображења“ у Деспотовцу ( ФОТО)

FOTO: Z. Gligorijević

Kulturna manifestacija, koja se, kako je prilikom otvaranja ocenila Slavica Trifunović, pomoćnik ministra kulture i informisanja, „profilisala u jednu od najznačajnijih i najkvalitetnijih, koje se tokom leta održavaju u Srbiji, koja je svih ovih godina u finom dosluhu sa značenjem praznika Preobraženja Gospodnjeg i čiji organizatori i učesnici trudoljubivo šire iskru duhovnosti u svim posetiocima“.

- Sugurna sam da među vama ima onih koji se sećaju da je manifestacija počela pod sloganom „Svrati i kad je teško“. Sada, kada su, ipak, nadam se, najteži dani iza nas, verujem da treba nastaviti sa istim entuzijazmom, kako bi i građani Despotovca, Srbije i šire nastavili da svraćaju na „Dane srpskoga duhovnog preobraženja“ i kada nije teško – dodala je Trifunović.

Akademik Zlata Bojović, član Programskog saveta festivala, rekla je da je program sličan prethodnima i da svi učesnici rade s istim entuzijazmom.

- Festival nam je potreban da bismo mogli da dišemo u životu. Posebno je zadovoljstvo biti na otvaranju, ne samo zato što je on izuzetan, jer svaki od njih donosi nova otkrića i lepote, već i stoga što posle pauze, održavanje ovog festivala duhovnosti daje veliku nadu da ova divna tradicija, koja traje gotovo tri decenije, neće biti prekinuta. Možda je i najveća vrednost u tome da premošćavamo ove teške godine i da nagoveštavamo da će se sve vratiti u normalu - rekla je Bojović za „Novosti“.

Nikola Nikolić, predsednik Opštine Despotovac, priznao je da su se dvoumili da li da održe manifestaciju zbog pandemije virusa korona, ali su rešili da se pridruže drugim opštinama koje brojnim kulturnim dešavanjima žele da vrate život u normalu. „Tim pre što je korona ukrala jednu godinu naših života i to onu lepšu stranu, koju mu daju kultura i umetnost“.

- Drugi motiv održanja ove manifestacije bila je želja da ne klonemo duhom kada je teško. To nije činio ni Visoki Stefan, u čiju čast i organizujemo ovakve svečanosti. U vremenima velikih iskušenja i on je, vodeći i izgrađujući Srbiju posle Kosovskog boja i smrti oca, kneza Lazara, duhovnošću i kulturom srpskom narodu vraćao veru i snagu – kazao je Nikolić.

Momčilo Vuksanović-Moma Brada, predsednik Organizacionog odbora festivala, podsetio je na verovanje da se na Preobraženje Gospodnje preobražavaju gora i voda, ali da je potrebno da se preobraze i ljudi. Ponajpre u moralnom smislu.

- Ako svako od nas radi na svom preobražaju, nadam se da će čitavo društvo biti potpuno drugačije – poručio je Vuksanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri