KAMEN SEĆANJA I POČAST IVANU IVANJIJU: Obeleženo 80 godina od progona banatskih Jevreja (FOTO/VIDEO)

B.Grujić

18. 08. 2021. u 13:15

OSAMDESET godina nakon deportacije više stotina banatskih Jevreja i onih koji su živeli u tadašnjem Velikom Bečkereku, od strane fašističke okupatorske sile 18. avgusta 1941. godine, na Pešačkom mostu u centru Zrenjanina, u reku Begej su položeni venci, a ispred kuće u kojoj je živela porodica Ivanji, postavljen je zlatni kamen sećanja.

КАМЕН СЕЋАЊА И ПОЧАСТ ИВАНУ ИВАЊИЈУ: Обележено 80 година од прогона банатских Јевреја  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: B. Grujić

Autor Gunter Demnig, koji je do sada postavio 2.500 kamena sećanja u 25 zemalja, iz kojih su bili Jevreji žrtve fašističkog pogroma, u prisustvu jednog od najznačajnijih srpskih književnika i prevodioca, Ivana Ivanjija, koji je 1929. godine rođen i odrstao u Velikom Bečkereku, ispred kuće u glavnoj ulici, u kojoj je živeo, postavio je kamen sećanja u čast članova porodice Ivanji.

- Čudan je i istovremeno fascinantan osećaj, ponovo sam tu, na stazi svog detinjstva, gde sam kao dečak vozio bicikl i ova kuća, tu sam živeo - kratko je istakao 93-godišnji Ivan Ivanji, koji je u pratnji svoje unuke, simbolično položio cvet na spomen kamen svojim precima.

Uz ambasadora Izraela u Beogradu, Jahela Vilana i predstavnika ambasade Nemačke Daniela Musenia, kao i brojnih predsravnika jevrejakih zajednica iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, svečanoj ceremoniji prisustvovao je i 98-godišnji doktor Teodor Kovač,  rođen u Novom Kneževcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave