DANAS U NOVOM SADU: Vanredna akcija davanja krvi - poziv davaocima svih krvnih grupa

Z.G.

15. 08. 2021. u 12:04

ZAVOD za transfuziju krvi Vojvodine i Crveni krst Novog Sada organizuju danas (nedelja), od 18 do 21 čas, na novosadskom Trgu slobode vanrednu akciju davanja krvi, zbog smanjenih zaliha i izuzetno velikih potreba za dragocenom tečnošću.

ДАНАС У НОВОМ САДУ: Ванредна акција давања крви - позив даваоцима свих крвних група

FOTO: Z.G.

- Neophodno je kontinuirano prikupljanje krvi kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno komponenata krvi na zalihama, za hitne i vanredne situacije, vitalno ugrožene pacijente, za terapije onkoloških pacijenata i planirane hirurške intervencije – navode u Zavodu.

Uz napomenu da u Novom Sadu samo tri odsto stanovništva daje krv i da je tokom leta, zbog visokih temperatura i godišnjih odmora, taj procenat i manji, poziv je upućen davaocima svih krvnih grupa jer „krv mora da čeka pacijenta a ne pacijent krv“.

U Zavodu za transfuziju podsećaju da krv mogu da daju sve zdrave osobe muškog i ženskog pola od 18 do 65 godina, ukoliko zadovolje medicinske uslove i kriterijume nakon laboratorijskog i lekarskog pregleda koji se obavlja u sklopu davanja krvi.

- Svako ko se dobro oseća i smatra da je zdrav može da bude potencijalni davalac krvi. Jednim davanjem krvi spasavate tri života – poručuju u Zavodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)