IZ REZERVE OPŠTINE ZA GREJANJE DOMOVA: Ruma sama finansira projekat povećanja energetske efikasnosti porodičnih kuća i stanova

S. KOSTIĆ

28. 07. 2021. u 05:55

KROZ projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima, koje subvencioniše Ministarstvo energetike, učešće su uzele tri sremske opštine, Sremska Mitrovica, Irig i Šid.

ИЗ РЕЗЕРВЕ ОПШТИНЕ ЗА ГРЕЈАЊЕ ДОМОВА: Рума сама финансира пројекат повећања енергетске ефикасности породичних кућа и станова

Foto V. Danilov

Ruma se nije prijavila, ali građani neće biti uskraćeni, jer je lokalna samouprava za ovu namenu izdvojila 15 miliona dinara sopstvenih sredstava.

U slučaju da interesovanje bude veće, kako najavljuju u Opštini, oni su spremni da izdvoje dodatna sredstva.

Članovi Opštinskog veća doneli su odluku da se iz tekuće budžetske rezerve obezbedi 15 miliona dinara za povećanje energetske efikasnosti porodičnih kuća i stanova, a usvojen je i predlog Pravilnika o sufinansiranju mere, koji definiše uslove za raspodelu sredstava, procenat sufinansiranja, način i uslove prijave na javni poziv i druge kriterijume.

- Izlazimo u susret našim građanima i omogućavamo svim fizičkim licima, vlasnicima privatnih kuća i stanova da zajedno krenemo u realizaciju ovog projekta. Lokalna samouprava će sa 50 odsto sufinansirati zamenu stare, dotrajale, drvene stolarije, a 50 odsto sredstava obezbeđuju sami građani - pojasnio je prvi čovek rumske opštine Slađan Mančić.

On dodaje da je usvojen i pravilnik o dodeli sredstava koji je po njegovom mišljenju mnogo liberalniji u odnosu na pravilnik Ministarstva.

- Mi tražimo od građana da su vlasnici tog objekta, da je objekat legalan i da su oni spremni da finansiraju 50 procenata od vrednosti radova. Nemamo ograničenja kao što je to u pravilniku sa republičkog nivoa, da sufinansiramo do 100.000 ili 200.000 dinara, apsolutno nemamo ograničenja u maksimalnom iznosu, jednostavno koliko god su građani spremni da učestvuju sa svojih 50 odsto mi ćemo izaći u susret - istakao je Mančić.

Foto S. Kostić

POZIV PROIZVOĐAČIMA

Na sednici Veća formirana je i Komisija za sprovođenje mere energetske efikasnosti porodičnih kuća i stanova, koje će u toku ove nedelje raspisati javni poziv za sve proizvođače PVC stolarije.

- Tu smo ograničili da na konkurs mogu da se jave proizvođači samo sa teritorije naše opštine, vodimo se time da ih ima u velikom broju kod nas - naglašava predsednik rumske opštine.

* * * * * * * *

Projekat o energetskoj efikasnosti u VrbaSkoj osnovnoj školi i četiri vrtića

NIŽI RAČUNI ZA ELEKTRIČNU ENERGIJU, A ZDRAVIJA SREDINA

U OŠ "Svetozar Miletić" i četiri vrtića PU "Boško Buha" u Vrbasu biće sproveden projekat energetske efikasnosti, posle čega će računi za toplotnu i električnu energiju u ovim obrazovnim ustanovama biti znatno umanjeni, a emisija ugljen- -dioksida smanjena za više od 400 tona godišnje.

To je predočila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Radovi u Vrbasu, vredni milion i po evra, koje će ministarstvo realizovati u saradnji sa Vladom Švajcarske, počeće narednih dana, a trebalo bi da budu završeni u aprilu iduće godine.

- Ovaj projekat je za Vladu Srbije jedan od najznačajnijih, zajedno sa projektom zamene stolarije, u kojem Vrbas takođe učestvuje - rekla je ministarka.

- Početkom septembra biće objavljen konkurs za dodelu subvencija za solarne panele, a u avgustu i decembru raspisaće se javni pozivi za zamenu stolarije u domaćinstvima. Građani treba da shvate koliko je to važno ne samo zbog smanjenja računa za utrošenu energiju, nego i za zdraviju životnu sredinu - istakla je Mihajlovićeva.Z. Rajić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju