NIFONT OSVETLIO BOŽJE SELO: Slava bogomolje u opštini kod Krupnja (FOTO)

V. M.

25. 07. 2021. u 10:13

MANASTIR Bogoštica, posvećena ikoni Bogorodice Trojeručice, istoimenom selu kod Krupnja, u pitomoj Rađevini, u okviru koga je i Dom pesništva "Desanka Maksimović", zadužbina vladike Lavrentija, episkopa šabačkog, proslavio je krsnu slavu, uz bogate duhovne i kulturne sadržaje.

НИФОНТ ОСВЕТЛИО БОЖЈЕ СЕЛО: Слава богомоље у општини код Крупња (ФОТО)

Foto: V.M.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop Lavrentije, uz sasluženje monaštva i sveštenstva iz Azbukovice, Jadra, Rađevine, Pocerine i Mačve, u prisustvu mnoštva vernika, ne samo iz Bogoštice, već iz čitave Rađevine, ali i mnogih mesta iz Srbije, RS i rasejanja.

- Ovo je odavno postala bogomolja nad bogomoljama, najveći hram srpskih pesnikinja, drago  prijatno mesto za sve one koji su u nevolji ili muci kao i one koji, dok ovde ne dođu, misle da im spasa nema, a vraćaju se puni nade u život i optimizma - kaže akademik profesor dr Mirko Kerkez iz Beograda, koji je počeo lekarsku karijeru u Rađevini, gde je ostao zapamćen, u ono doba,kao posvećeni vernik.

- Bogoštica je davno nazvana Božje selo, a ovo što radi mladi arhimandrit Nifont, sa  saradnicima, uz podršku, pomoć i blagoslov vladike Lavrentija, potvrđuje da su bili mudri oni koji su tako krstili ovaj deo Rađevine, prema Azbukovici i Soko Gradu. Ponosni smo na našeg oca Nifonta, koji je uspeo da ovo bude zaista svetinja Boga živoga, da ljudi u nju dolaze, uvereni da kucaju na otvorena vrata i da ih očekuje i divan ambijent i topla reč i pouka, poruka i savet koliko je, posebno danas, važna  vera u čoveku.

Arhimandrit Nifont (34) je skoro četvrt veka zadužen za ovu bogomolju, koja je, kako   ističe prota Stanko Vasić iz Draginca, kod Loznice, "svetao  primer da naše bogomolje i te kako imaju nade kada se rodu i Bogu služi s ljubavlju i maksimalno posvećeno".

I ne samo da je opravdao poverenje episkopa kao duhovnik i domaćin, već je aktom vladike Lavrentija, nedavno postavljen za njegovog zamenika, čije se delanje u Crkvi proširilo, na njenu dobrobit i na dobro svih onih koji joj iskreno i pošteno služe.

Povodom slave svetinje u Bogoštici, njegovom  rodnom selu, vladika Lavrentije, najstariji arhijerej SPC, Ordenom svetog vladike Nikolaja Velimirovića odlikovao  je   Jezdimira Despotovića iz Brštice i Nevenku Milutinović iz Valjeva.

Episkop šabacki Lavrentije odlikovao je Ordenom vladike Nikolaja, najvišim znamenjem eparhije na čijem je čelu, Nevenku Milutinović iz Valjeva i Jezdimira Despotovića iz Brstice. Visoko uzdarje, episkop im je uručio u društvu arhimandrita Nifonta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo