FESTIVAL "LEPOTA RAZLIČITOSTI": U Beloj Crkvi svoju tradiciju predstavilo pet nacionalnosti

J. J. BALjAK

22. 07. 2021. u 15:38

MULTIKULTURALNI festival „Lepota različitosti“, koji organizuje Češka beseda iz sela Kruščica, kod Bele Crkve, po deveti put je okupio brojna kulturno-umetnička društva i folklorne sekcije različitih nacija i prikazao bogatstvo narodne nošnje, igre i pesme.

ФЕСТИВАЛ ЛЕПОТА РАЗЛИЧИТОСТИ: У Белој Цркви своју традицију представило пет националности

Foto: Tamara Gojković

Festival je otvoren u sali Centra za kulturu „Bela Crkva“, a zatvoren u Kruščici, gde su učesnici najpre prodefilovali seoskim ulicama, a potom na pozornici predstavili svoja umeća. Osim folkloraša, nastupali su i horovi i pevačke grupe češke, srpske, rumunske, ruske i rusinske nacionalnosti.

- Naši gosti su kroz narodne igre i pesme na najlepši način predstavili tradiciju svojih nacionalnih zajednica, dok su češka udruženja pokazala kako se voli i neguje kultura, tradicija i maternji jezik, bez obzira na to što smo kilometrima daleko od matične zemlje. Moram da istaknem da smo mi ovde izuzetno prihvaćeni i podržani od svih institucija – rekao je predsednik Češke besede Kruščica Jozef Irović.

Manifestaciju je podržalo i ministarstvo spoljnih poslova Republike Češke, koje je ove godine za aktivnosti čeških udruženja u Srbiji izdvojilo više od 23.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)