NOVI PROTESTI PROTIV FARME: Štrajk glađu i odlazak pred Ambasadu Austrije nisu zaustavili zagađenje u Temerinu

Z. Rajić

21. 07. 2021. u 06:21

POSLE nedavnog odlaska sa grupom sugrađana na protest pred Ambasadom Austrije u Beogradu, Davor Bošković iz Temerina, poznat kao jutjuber Čiča Braćala, prekinuo je 13-dnevni štrajk glađu.

НОВИ ПРОТЕСТИ ПРОТИВ ФАРМЕ: Штрајк глађу и одлазак пред Амбасаду Аустрије нису зауставили загађење у Темерину

Foto N. T.

Ni on, niti stanovnici koji su svoje nezadovoljstvo izrazili peticijom, međutim, nisu odustali od zahteva da se iseli farma svinja "Temerin agrar" u vlasništvu austrijskog holdinga "Gerlinger", smeštena nadomak naselja i označena kao teški zagađivač vazduha, vode i zemljišta.

- Štrajk glađu nije izmestio farmu, ali je pojačao svest lokalnog stanovništa o njenoj opasnosti po životnu sredinu, a samim tim i otpor prema njenom daljem delovanju. Protest će biti nastavljen početkom septembra, kad se opštinski funkcioneri vrate sa godišnjih odmora - rekao je Bošković.

Žitelji Temerina se od 2012. bore protiv zagađenja sa farme, a posebno od pre tri godine, kad je u posedu "Gerlingera" povećala tov sa projektovanih 9.700 na 36.000 svinja godišnje.

- Farma nema, niti je ikad imala, dozvolu za rad, a napravila je lagunu za odlaganje tečnog stajnjaka između bunara za snabdevanje pijaćom vodom i reke Jegričke, preko koje zagađuje i Tisu, a dalje i Dunav. Vazduh, prezasićen amonijakom sa farme guši ljude neprijatnim mirisom i ugrožava im zdravlje - navodi Nemanja Obradović, aktivista iz Temerina.

 Protest pred Ambasadom Austrije, Foto N. T.

Milenko Karlica, predstavnik potpisnika peticije, najavio je osnivanje Ekološke inicijative Temerin, "jer je opštinska vlast prećutno ili otvoreno stala na stranu zagađivača".

- Još nismo dobili odgovor iz Austrijske ambasade da li će rukovodstvo "Gerlingera" reagovati na naše zahteve. Ukoliko to izostane, na svoje probleme skrenućemo pažnju odlascima pred ambasade Švedske, Danske ili Francuske, zemalja koje drže do zaštite životne sredine - rekao je Karlica.

Iz farme "Temerin agrar" nikako nije bilo moguće dobiti bilo kakav odgovor na zahteve građana.

Gladovanje Bošković je bez hrane bio 13 dana , Foto N. T.

HOĆE KONKRETNE POTEZE

Ataše Ambasade Austrije dr Kristijan Bravenc je u junu, na poziv nezadovoljnih građana, obišao lagunu farme "Temerin agrar", nakon čega ih je obavestio da je kontaktirao s menadžmentom "Gerlingera" i "stekao utisak da je investitor već počeo da traži alternativne lokacije za tov svinja". Oni kažu da umesto utisaka hoće konkretne poteze, zbog čega su i protestovali ispred Ambasade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a