DOK PALESTINA POSTOJI - KOSOVO JE SRBIJA: Visoko priznanje ambasadoru Mohamedu Nabhanu u Loznici

V. Mitrić

03. 07. 2021. u 18:27

SRPSKA kraljevska akademija je na dananjoj sednici Predsedništva u Loznici, odlučila da bude organizator, u ovom gradu, velikog naučnog skupa na temu "Da li postoji, zaista, srpski nacionalizam kako ga predstavljaju neki u svetu", na kom treba da učestvuju, za početak, predstavnici najmanje 60 islamskih država.

ДОК ПАЛЕСТИНА ПОСТОЈИ - КОСОВО ЈЕ СРБИЈА: Високо признање амбасадору Мохамеду Набхану у Лозници

Foto: V. Mitrić

S tim u vezi gost na sednici, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, inače akademik SKANU, sa saradnicima, bio je višegodišnji ambasador Palestine u Srbiji, Mohamedu Nabhanu, koji je, u našem glavmom gradu, završio studije i magistrirao. Ukazujući poštovanje akademicima SKANU, Srbiji i gradu Loznica, ovaj karijerni diplomata došao je na sednicu sa suprugom, svojom decom, unukom bratom i bratanicom.

U ime SKANU Zlatnu povelju, visoko priznanje ove institicije koje nastavlja tradiciju one na čijem su čelu, pored ostalih, bili Josif Pančić i Lozničanin Jovan Cvijić, mu je uručio, njen predsednik Naučnog veća, akademik profesor dr Mirko Kerkez, višegodišnji zamenik direktora Kliničkog centra Srbije i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

- Ovo je uzdarje, nagrada i priznanje, od srca, za višegodišnju i odlučnost ove Bliskoistočne zemlje da ne prizna samoproglašenu državu Kosovo - rekao je predsedavajući SKANU Dragan Damjanović.

– Ovo su sjajni trenuci, trenuci sa istinskim prijateljima, kojima srca kuca pojačano, jer znaju šta za svakog Srbina znači Kosovo i Metohija. Palestina je naš veliki prijatelj, a ambasador Mohamed je za to jako, jako zaslužan i dobro zna prilike kod nas, ali i šta je pravda i nepravda danas.

Da se zahvale ambasadoru Palestine što istrajava na stavu da se ne prizna samopproglašena država Kosovo, došli su, iz susedne Republike Srpske akademik SKANU iz Bijeljine, Dragoljub Drago Mirković i Predrag Vujević i Mladen Vasilić, specijalni izaslanici načelnika opštine Ugljevik, koji su mu preneli pozdrave od srpskog naroda sa leve obale Drine, koje je, najljubaznije, diplomata Nabhan uzvratio, kako je rekao, „iz dubine duše“.

- Deo članova moje porodice, koji su sa mnom na sednici SKANU, došli su pre dva dana iz Palestine -rekao je diplomata Nabhan.

- Oni ne razumeju šta se priča, ali osećaju toplinu vaših reči, i kao ja, znaju da su među istinskim prijateljima. Naše prijateljstvo je dugo, od rođenja našega Boga Isusa Hrista u Vitlejemu i njegovog života u Palestini, od Galijeja, Jerusalima, Jerihona...To prijateljstvo nastavljeno je za vreme boravka Svetoga Save u Palestini. Sveti Sava je dočekan, tada uz najviše počasti,kao poglavar Srpske pravoslavne crkve i kao princ, jer je bio carević. Njemu je poklonjena jedna crkva i jedna kuća. Svoju odlučnost prenosimo svetu. Dok je Palestine, biće i Kosova u sastavu Srbije. Odluka moje države je da nikada ne prizna samozvanu Republiku Kosovo.

Foto: V. Mitrić

Akademik Kerkez je rekao da "svako onaj ko je za celovitost naše zemlje, uvek je dobro došao".

- Ovo priznanje palestinskom ambasadoru, istovremeno je zahvalnost rukovodstvu i narodu Palestine, za uvek naše dobre međudržavne i ljudske odnose - rekao je Kerkez.

Duško Tomić, generalni sekretar Dečje ambasade "Međaši" iz istoimenog sela, kod Bijeljine, čiji je prvi konzul bio violinista Stefan Milenković, koju su pre više od tri decenije ozvaničile Ujedinjene nacije, koja je iz ratnog vrtloga, pored ostalog, izbavila oko 50 hiljada dece i majki, kaže da je „svako prijateljstvo od srca dar božji, a posebno ona u čijem su središtu deca“.

- U sedištu DA "Međaši", koja deluje u celom svetu, su sve ulice posvećene deci, a uskoro ćemo dati jednu ulicu, koju ćemo da posvetimo deci Palestine i Izraela, jer želimo da ljubav prevlada svetom-kazao je Tomić.

Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, je uz pozdravne reči, kao domaćin, uručio gostima prigodne poklone iz Vukovog i Cvijićevog kraja, ističući da je ovaj grad i kraj vazda bio otvoren za saradnju, prijateljstvo i ljubav, čuvajući svoja, a poštujući tuđa nacionalna blaga i baštinu.Svi oni, koji delaju u tom pravcu, kazao je Petrović, „u Loznici treba, s razlogom, da se osećaju kao u svojoj kući i svom ognjištu.

Na sednici Predsedništva uručena je diploma počasnog doktora nauka novinaru "Novosti", Vladimiru Mitriću, koje mu je dodelila Asocijacija evropske asocijacije Roma za „značajan doprinos zbližavanju između nacionalnih i etničkih zajednica na prostorima bivše Jugoslavije“.Zlatna povelja „Reč Vidovdana“ SKANU pripala je Mirku Gligoriću, sportskom pedagogu iz Lešnice, kod Loznice.Zasluženo za tehničku realizaciju ovog skupa i dve velike manifestacije, u čast Vidovdana, u Šapcu i Loznici, specijalnu plaketu je dobio Milinko Lukić Lokan, za „vanserijsko angažovanje da svaki deo rada, svečani i radni, budu dostojni Akademije čiji je predsednik, pored ostalih, bio naš najsvestraniji naučnik svih vremena, geograf i antropolog dr Jovan Cvijić, kome je SKANU, ma mestu rodne kuće, postavilo spomen beleg rad akademika Draga Mirkovića“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)