ŠTRAJKUJE UZ FLAŠIRANU VODU: Ona iz vodovoda zabranjena

Z. RAJIĆ

03. 07. 2021. u 07:11

U Temerinu je 1. jula obeležen Dan opštine, a to je bio i četvrti dan štrajka glađu Davora Boškovića, jutjubera pod imenom Čiča Braćala.

ШТРАЈКУЈЕ УЗ ФЛАШИРАНУ ВОДУ: Она из водовода забрањена

Foto N. T.

On protestuje sa zahtevom da se zaustavi trovanje i zagađivanje kojima su Temerinci izloženi godinama.

Bošković je 28. juna ispred zgrade SO započeo štrajk glađu, tražeći da se iz Temerina iseli farma svinja u vlasništvu austrijske kompanije "Gerlinger". Sve vreme ga, sa istim zahtevom, podržavaju sugrađani, potpisnici peticije i podnosioci krivične prijave zbog nesnosnog smrada sa farme i sa njene lagune za odlaganja tečnog stajnjaka, pretvorene, kako kažu, u "jezero fekalija".

Borci za zdraviji Temerin su 1. jula podržali Boškovića akcijom deljenja čiste flaširane vode, izvorske, sa Golije, na pijaci, kojom su želeli da skrenu pažnju na to da u ovoj opštini, koja obuhvata i naselja Bački Jarak i Sirig, žitelji piju vodu s prekomernim dozama arsena, nitrita, amonijaka i organskih materija.

Foto N. T.

- Dozvoljena količina arsena u pijaćoj vodi je 10 mikrograma u litru, a u Sirigu je sadržaj čak 231 mikrogram, u Bačkom Jarku 107, a u Temerinu 70. Još pre 18 godina je rešenjem Pokrajinske sanitarne inspekcije ta voda zabranjena za piće i pripremu hrane, a građani je plaćaju kao da je potpuno ispravna - naveo je Milenko Karlica, predstavnik potpisnika peticije.

On napominje da su samo prve dve dve godine po objavi neispravnosti vode u Temerinu dovožene cisterne, a od tada do danas nema alternativnog vodosnabdevanja.

- Tražimo da JKP "Temerin" na računima za vodu naznači da ona nije za ljudsku upotrebu, što bi pritiskom građana na lokalnu vlast doprinelo da se taj problem konačno reši - rekao je Karlica.

TRAŽI OSTAVKU

Bošković je poručio da će štrajkovati sve dok ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ne potpiše dokument o iseljenju farme iz Temerina, a 1. jula je dodao novi zahtev - da predsednik Opštine podnese ostavku, jer, kako kaže, nije ispunio obećanje da će stupiti u kontakt s rukovodstvom i zakupodavcem farme kako bi uticao da se zagađenje ukloni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024