OD BERBE "CRVENOG ZLATA" ZA MNOGE NEMA NIŠTA: Grad "ubrao" sav trud i ulaganja

N. J.

02. 07. 2021. u 14:50

NA području Užica, Požege i Bajine Bašte, poljoprivrednici sabiraju štetu od grada koji je prethodnih dana opustošio brojna sela: najgore su prošli voćari, naročito malinari koji su tek zakoračili u berbu, ali je uoči naplate velikog truda i ulaganja - „crveno zlato“ obrala „viša sila“.

ОД БЕРБЕ ЦРВЕНОГ ЗЛАТА ЗА МНОГЕ НЕМА НИШТА: Град убрао сав труд и улагања

Foto: Fejsbuk/ Lepote zapadne Srbije

Proizvođači koji su osigurali malinjake mogu računati na odštetu, a ostalima preostaje jedino da sabiraju gubitk.

U užičkom kraju, nalošija situacija je u Lunovom selu, Karanu, Gostinici i brojnim drugim mestima. Oko Požege, grad je „obrao“ malinu u Tabanovićima, Loretu, Papratištu, Otnju, Jelen Dolu… U Bajinoj Bašti, najviše je stradalo Cerje gde su zasadi pokošeni letnjim nevremenom, a situacija je slična u brojnim drugim selima.

- Za nas je berba završena. Očekivali smo nekoliko hiljada evra zarade iz malinjaka od oko 40 ari, ali od zasada ništa nije ostalo. Sada zbrajamo dugove – očajni su poljoprivrednici iz Otnja.

Foto: Fejsbuk/ Oglasna tabla

Uoči grada, tropske vrućine ugrozile su i smanjile rod, grad je „završio posao“, pa će ove godine, u situaciji kada cena napokon odgovara malinarima, berba biti „mršava“.

- Pre poslednjeg grada, znalo se da će maline biti nedovoljno, dvostruko manje od prosečnog roda za celu Srbiji, dakle, ne veći od 50.000 tona. Sada je jasno da neće biti dovoljno maline da se zadovolji osnovna potražnja iz Evropske unije - kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača jagodičastog voća.

Ovaj put, sistem protivgradne zaštite bio je u punoj funkciji, put gradonosnih oblaka ispaljene su hiljade raketa, da nije bilo tako, šteta bi danas bila potpuna.

Potražnja za srpskom malinom na svetskom tržištu, ogromna je. Nažalost, ove godine Srbija neće dovoljno roda da zadovolji strana tržišta.

Poseban problem je dugoročna šteta u zasadima maline, koja će se odraziti i na sledeću sezonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!