TRAGOVI RIMLJANA U KRUPCU: Najavljena arheološka istraživanja na dve lokacije u najvećem pirotskom selu

V. ĆIRIĆ

28. 06. 2021. u 09:23

NAJVEĆE pirotsko selo Krupac postaje lokacija na kojoj će u narednom periodu raditi arheolozi i drugi istraživači minulih epoha.

ТРАГОВИ РИМЉАНА У КРУПЦУ: Најављена археолошка истраживања на две локације у највећем пиротском селу

Staro i novo na seoskom groblju / Foto V. Ćirić

Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, uz pomoć pirotske lokalne samouprave i Direkcije za izgradnju obaviće istraživanja i sačiniti studiju zaštite istorijskih lokaliteta na kojima postoje tragovi drevnih Rimljana.

Reč je o dva seoska groblja u ovom mestu, koje je od centra Pirota udaljeno samo sedam kilometara i koje ima šta da ponudi namernicima, ali i potencijalnim turistima.

- Studija će biti neka vrsta osnove za izradu prostorno-planske dokumentacije, ali će obraditi i druge aspekte bogatog kulturno-istorijskog nasleđa, koji do sada nisu dovoljno istraženi, niti prezentovani - kaže Elena Petrović Vasić, stručnjak Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koja je minulih godina dobijala evropske nagrade za slične studije i projekte na temu očuvanja kulturne baštine.

Kaže, u Krupcu je trenutno jedini zaštićeni objekat Crkva Svetog Nikole, a pod zaštitu će biti stavljena i nalazišta iz rimskog perioda, sa ostacima građevina koje su najverovatnije mnogo starije nego što se do sada mislilo.

Za razliku od drugih pirotskih sela, udaljenih i po nekoliko desetina kilometara od grada, Krupac je na puškomet. Ima oko hiljadu žitelja, mnoštvo mladih domaćinstava, školu, ambulantu i kanalizaciju, te nekoliko prodavnica, kafić, biblioteku, vodovod i sva druga dostignuća savremene civilizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)