SEĆANJE NA HEROJE NAŠEG NEBA: U Kraljevu otvorena zanimljiva izložba maketa "Aprilski rat 1941" (FOTO)

G.Ćirović

17. 06. 2021. u 12:22

U ORGANIZACIJI Maketarskog saveza Srbije, kraljevačkog maketarskog kluba „Spiner“, a uz podršku ovdašnjeg Narodnog muzeja i Istorijskog arhiva, u holu Svečane sale Gradske uprave u Kraljevu otvorena je izložba maketa pod nazivom „Aprilski rat 1941“.

СЕЋАЊЕ НА ХЕРОЈЕ НАШЕГ НЕБА: У Краљеву отворена занимљива изложба макета Априлски рат 1941 (ФОТО)

Foto: G. Šljivić

U narednih mesec dana Kraljevčani će biti u prilici da pogledaju makete aviona kojima je Nemačka u aprilu 1941. godine napala kraljevinu Jugoslaviju kao i makete vazduhoplova kojima su se hrabri piloti jugoslovenske avijacije u neravnopravnim okršajima suprotstavili brojno jačem neprijatelju. Osim toga, na panoima su izložene fotografije i kratke biografije heroja našeg neba, 86 pilota koji su poginuli u aprilskom ratu, ali i onih koji su se kukavički priklonili fašističkim okupatorima.

"SPINER"

MAKETARSKI klub „Spiner“ iz Kraljeva osnovan je 1995. godine i okuplja entuzijaste i zaljubljenike u maketarstvo. Uz uspehe tokom minulih 26 godina postojanja, brojne izložbe i skupove, klub u svojim redovima ima i nekoliko prvaka države u svim uzrasnim kategorijama.

- Ove godine održaćemo i 23. po redu „Spiner kup“, tradicionalno takmičenje maketara iz cele Srbije, a nadamo se dolasku i gostiju iz inostranstva – kaže Dragan Kosić, predsednik kluba.

- Kraljevsko vazduhoplovstvo tada je raspolagalo sa 459 aviona, od kojih su 256 bili savremeni, i nije bilo slabo, ali dužina rata to ne pokazuje. Zbog stanja u državi, izdaje, iznenadnog napada i nekoordinacije ostalih rodova, nije moglo da deluje u pravom svetlu - rekao je Dragan Kosić, predsednik MK „Spiner“.

On je naglasio da je pred sam rat, 1. aprila, sa kompletnim planovima rasporeda vojnog vazduhoplovstva pobegao kapetan Vladimir Kren koji će kasnije postati general NDH.

- Događaji koji nisu toliko poznati su kontraudari pilota Kraljevskog vazduhoplovstva na ciljeve u Austriji, Mađarskoj i Albaniji, a svi avioni poletali su sa aerodroma Rovine kod Banja Luke - dodao je Kosić. - U nekoliko navrata naša avijacija napadala je ciljeve u Trećem rajhu i trpela velike gubitke u ljudstvu i tehnici. Isto su doživeli i ploti koji su bombardovali i usporavali nemačke oklopne trupe koje su nadirale iz Bugarske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća