ZAJEDNO JAČI OD NEDAĆA: Potpisan sporazum između 18 gradova i opština iz sliva Zapadne Morave

G. Ćirović

07. 06. 2021. u 15:13

UZ podršku Delegacije Evropske unije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, predstavnici 18 gradova i opština iz sliva Zapadne Morave, potpisali su u Vrnjačkoj Banji sporazum o međuopštinskoj saradnji.

ЗАЈЕДНО ЈАЧИ ОД НЕДАЋА: Потписан споразум између 18 градова и општина из слива Западне Мораве

Foto: G.Šljivić

Ovaj sporazum obezbeđuje adekvatnu prevenciju i spremnost lokalnih samouprava koje su posebno izložene riziku od poplava, zemljotresa i klizišta, da efikasno reaguju u slučaju katastrofa. Osim toga, planirano je i formiranje zajedničke službe za poslove civilne zaštite koja će koordinirati merama prevencije i sistemom ranog upozoravanja i reagovanja na teritoriji celog sliva Zapadne Morave na kojoj živi 800.000 građana.

Foto: G.Šljivić

Uz čelnike lokalnih samouprava, potpisivanju sporazuma prisustvovali su i Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji, Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP u Srbiji, kao i drugi brojni gosti.

- Evidentna je velika želja da se Civilna zaštita unapredi zarad boljeg reagovanja u vanrednim situacijama, a ovo područje je prilično podložno zemljotresima i poplavama. Srž celog koncepta su saradnja, koordinacija i prevencija. EU je još od onih strašnih poplava 2014. realizovala čitav niz veoma važnih projekata čija je ukupna vrednost 175 miliona evra za delovanje, promovisanje i unapređenje civilne zaštite – rekao je ovo prilikom Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

Foto: G.Šljivić

Posle sastanka i svečanog potpisivanja sporazuma, usledila je zajednička vežba jedinica civilne zaštite sliva Zapadne Morave i Gorske službe spasavanja uz simulaciju evakuacije usled elementarne nepogode. Oprema koja je ovom prilikom korišćena obezbeđena je zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske Unije u okviru projekta „EU za Srbiju otpornu na katastrofe” koji sprovodi UNDP.

- I to su veoma pametno utrošena sredstva što smo se danas i uverili – dodao je Fabrici. - Videli smo kvalitetnu opremu i dobro obučene volontere koji mogu da reaguju u vanrednim situacijama.

VAŽAN JE SISTEM

- DANAŠNjE potpisivanje Sporazuma smatram izuzetno važnim kako bi svi razumeli da je od izuzetnog značaja da se elementarnim nepogodama bavimo neprestano, svakodnevno, bez obzira na to što je prošlo sedam godina od katastrofalnih poplava 2014.. Važno je da se ne bavimo isključivo posledicama, nego da se bavimo i uzrocima, kao i prevencijom, ulaganjenjm u infrastrukturu i unapređenjem sistema – naglasio je Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)