„ČAROBNA FRULA“ OČARALA PUBLIKU: Na krovu „Promenade“ najmlađi uživali u Mocartovom delu

J. S.

05. 06. 2021. u 14:12

OPERA za decu "Čarobna frula" otvorila je mesec dana programa Srpskog narodnog pozorišta na krovu Tržnog centra „Promenada“ u Novom Sadu.

„ЧАРОБНА ФРУЛА“ ОЧАРАЛА ПУБЛИКУ: На крову „Променаде“ најмлађи уживали у Моцартовом делу

Foto: Novosadsko SNP

U dva izvođenja, najmlađa publika uživala je u muzici Volfanga Amadeusa Mocarta.

Reč je o operi koja očarava publiku svih generacija, ali „dečja“ verzija posebno je zabavna jer je prilagođena mlađoj publici koja tek otkriva čari pozorišta.

- Ovo je samo demonstracija onoga što umemo. To je da sviramo i pevamo u bilo kakvim uslovima, pa bili oni i pandemijski. Zato i jesmo ovde, da deci približimo šta je to opera, kako izgledaju i zvuče muzički instrumenti, kako se zove koji glas i slično. Sve to možemo da uradimo jer kvalitet mi imamo prepoznaju sada i kompanije koje ulažu u kulturu i pomažu nam da izađemo iz naših teatarskih okvira - objašnjava dirigent, maestro Mikica Jevtić.

Foto: Novosadsko SNP

Dodaje i da imaju i tremu jer im je ovo treće izvođenje u sezoni a posle duge pauze i to u tako izazovnim okolnostima.

-Ali zajedno sa malom publikom, idemo i malim koracima u 160. sezoni i verujem da ćemo na ovaj način u neobičnim uslovima izgraditi publiku za ceo život. Uostalom, to nam je i uloga – naglašava dirigent Mikica Jevtić.

„Čarobna frula“ SNP-a je posebna još i zato što i publika učestvuje u predstavi, prepuštajući uživanju u operskim arijama i koreografijama koje izvode solisti i članovi Hora, u muzičkim bravurama našeg Orkestra, predvođeni maestrom Jevtićem, vrcavom humoru naratora, maštovitoj scenografiji, koji dočarava operu.

-Veliki je izazov pošto moramo da improvizujemo jer smo izašli iz pozorišta. Ali je i zadovoljstvo veće, jer ovde na otvorenom možemo da se približimo više deci -priča solista opere Srpskog narodnog pozorišta, Branislav Stankov.

Foto: Novosadsko SNP

Posle „Čarobne frule“ na istoj lokaciji uslediće još tri uzbudljive programske nedelje. Sledi takozvana Rok nedelja tokom koje je na repertoaru hit predstava "Ko je ubio Dženis Džoplin?", kao i memorijalno izvođenje Rok opere – Who wants to live forever u slavu nedavno preminulom pijanisti Aleksandru Banjcu, sa brojnim gostima.

Pratiće je filmska nedelja, koju pokreće bioskop Sinepleks Promenada, specijalnom revijom filmova "Nedelja domaćih klasika" tokom koje će biti prikazani neki od najvećih domaćih filmskih naslova svih vremena, uz brojne aktivacije, a finale će biti veliki koncert filmske muzike na samom krovu.

"Zvižduk u 8“ je omaž dvojici neverovatnih umetnika koji su nedavno preminuli od posledica koronavirusa – Đorđu Marjanoviću koji je izvodio numeru pod tim nazivom, kao i čuvenom filmskom kompozitoru Zoranu Smijanoviću koji je nedavno preminuo od posledica koronavirusa.

Filmsku nedelju pratiće operska nedelja sa dva operska koncerta za sladokusce – „Dolče vita“ i „Operetske priče“ na zadatu temu.

Čitav program deo je redovnog, pre svega operskog, repertoara Srpskog narodnog pozorišta, jedino je lokacija nova. Kako kažu u Pozorištu, lokacija na otvorenom, omogućava veći broj publike u sasvim bezbednim uslovima, sa maskama i distancom i uz sve protokole i epidemiološke mere koje važe kako u pozorištu, tako i u tržnim centrima.

Karte u ograničenom broju za sve programe kupuju se na blagajni Srpskog narodnog pozorišta ili putem pozorišnog onlajn servisa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

REĆI ĆU VAM U POVERENJU! Reakcija ruskih čelnika nakon što je u Beogradu himna Rusije prestala da se intonira tokom dodele medalja (VIDEO)