PRIČE NA ZADATU TEMU: Tematski koncerti Opere Srpskog narodnog pozorišta

Lj. P.

24. 05. 2021. u 11:38

GOTOVO pred sam kraj sezone, Opera Srpskog narodnog pozorišta u Novi Sad dovodi evropske zvezde. Priče na zadatu temu: Prvaci Evrope biće 25. maja u 19 časova na sceni „Jovan Đorđević“ ovog teatra sa violinistkinjom Lanom Tratovšek (Slovenija/Velika Britanija), flaustistom Masimom Marčelijem (Italija), klarinetistom Darkom Brlekom (Slovenija) iz orkestar Opere SNP, a pod dirigentskom palicom maestra Jurija Medianika iz Rusije.

ПРИЧЕ НА ЗАДАТУ ТЕМУ: Тематски концерти Опере Српског народног позоришта

Foto: SNP

Na programu su simfonije končertante za flautu, klarinet i orkestar Franca Dancija, kao i Direktor pozorišta i koncert za violinu broj 5, Vofganga Amadeusa Mocarta. Priče na zadatu temu zapravo je serijal koncerata, a ideja je pokazatelj da u ovim uslovima, opera kao umetnost, ima mnogo priča da ispriča, uz nešto pomalo drugačije, čega nema na repertoaru.

- Kako naša Opera nije prekidala kontinuitet rada i stvaranja tokom pandemije, svrstala se u red vodećih ansambala u regionu i Evropi – objašnjava Aleksandar Stankov, direktor Opere SNP. - Pre svega svojim kvalitetom skrenuli smo pažnju svetski poznatih umetnika, kako pojedinaca tako i operskih teatara. Ovaj koncert je početak saradnje Opere SNP sa izuzetnim umetnicima iz Evrope i regiona, pa i najava saradnje sa zvezdama operske scene.

Darko Brlek, umetnički direktor jednog od najvećih svetskih operskih festivala – Ljubljana festival, jedna od zvezda predstojećeg koncerta, kaže da je prethodna godina pokazala koliko smo ranjivi, ali i koliko je svetu potrebna kultura, možda više nego ikad.

Foto: SNP

- Više puta sam govorio da kultura nije prestiž, već osnovna ljudska potreba – kaže Brlek. - Ona u ovim vremenima ima i posebnu važnost jer pozitivno utiče na mentalno zdravlje ljudi koji se suočavaju sa najvećim preprekama u problemima do sada. Kada je reč o koncertu u Novom Sadu, imajući u vidu da su na ovom koncertu četiri gostujuća umetnika koja dolaze iz četiri različite zemlje, to je već kuriozitet vredan poštovanja. Radujemo se saradnji sa orkestrom SNP-a i maestrom Medjanikom. Ovo je za nas a i za publiku vreme kada uživamo u muzici, kada slavimo umetnost i vrednosti, bez kojih život nema pun smisao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju