TUNEL POSTAJE MUZEJ: Uskoro realizacija ambicioznog projekta u Vrnjačkoj Banji

G.Ćirović

04. 06. 2021. u 15:59

ZAHVALjUJUĆI odluci lokalne samouprave, a na inicijativu ovdašnjih turističkih poslenika, tunel iz Drugog svetskog rata ispod Crkvenog brda u centru Vrnjačke Banje koji mnogi meštani nazivaju i „Lerov tunel“ postaće nova kulturno-istorijska atrakcija prestonice srpskog kontinentalnog turizma.

ТУНЕЛ ПОСТАЈЕ МУЗЕЈ: Ускоро реализација амбициозног пројекта у Врњачкој Бањи

Foto: TO Vrnjačka Banja

Kako saznajemo u Turističkoj organizaciji Vrnjačke Banje, projekat rekonstrukcije sa idejnim rešenjima je već izrađen, a ukoliko ne bude nekih nepredviđenih okolnosti njegova zahtevna realizacija trebalo bi da bude završena najkasnije do naredne godine.

- Nakon adaptacije, tunel kao nova turistička atrakcija biće dugačak stotinak metara, obogaćen sadržajima iz istorije Vrnjačke Banje. Posetioci će imati priliku da zahvaljujući izloženim maketama i predmetima, jasno sagledaju razvoj banje od rimskog perioda, preko turske i nemačke okupacije, sve do danas.

Foto: TO Vrnjačka Banja

U ovim izložbenim prostorima videće se brojno oružje, topovi, puške, samostreli, oruđa, oklopi, panciri, uniforme, kao i razni predmeti pronađeni prilikom arheoloških iskopavanja na ovom području – kaže Ivan Trifunović.

„Lerov tunel“ ispod Crkvenog brda, po nacističkom nemačkom generalu Aleksandru Leru koji je rukovodio bombardovanjem Beograda, a potom i desantom na Drvar - operacijom „Konjićev skok“, izgrađen je po njegovom naređenju za vreme Drugog svetskog rata kao sklonište nemačkog Glavnog štaba za jugoistočnu Evropu koji je u to vreme bio stacioniran u Vrnjačkoj Banji. Izgrdnja tunela sa ukupno sedam prostorija, povezanog sa hotelom u kojem se nalazila okupatorska komanda, započeta je 1942., a završena dve godine kasnije.

- Rekonstrukcija i adaptacija tunela je naša inicijativa još od pre nekoliko godina, a sada su se konačno stekli uslovi da ona bude i realizovana – naglašava Trifunović. - Verujem da će nova kulturno-istorijska i turistička lokacija u našem mestu biti primamljiva gostima i zbog izuzetne lokacije, istorijskog značaja, kao i sadržaja koji pripremamo.

Foto: TO Vrnjačka Banja

Projekat

PREMA projektnoj dokumentaciji i idejnom rešenju, ulaz u tunel biće sa glavnog banjskog šetališta, popularne „promenade“, a izlaz u Ulici heroja Čajke. U spoljašnjem delu, u zoni izlaza iz tunela, planirano je formiranje manjeg trga sa izlaznim platoom i kioskom za prodaju suvenira. Ulaz i izlaz iz tunela biće dostupni i licima sa posebnim potrebama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!