SASTANAK SA GRADONAČELNIKOM: Ministarka Čomić u Vranju

J.S.

02. 06. 2021. u 16:41

MINISTARKA za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić sa saradnicima posetila je Vranje, gde je održan sastanak sa gradonačelnikom dr Slobodanom Milenkovićem i predstavnicima lokalnih samouprava i institucija sa teritorije Pčinjskog upravnog okruga.

САСТАНАК СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ: Министарка Чомић у Врању

Foto: J.S.

Ministarka Gordana Čomić rekla je pre zatvorenog sastanka da je ovo prilika da se razgovara o novom zakonu o rodnoj ravnopravnosti, zabrani i diskriminaciji sa svim relevantnim subjektima, koji su na lokalnom nivou zaduženi za njegovu primenu.

Foto: J.S.

 

- Naš zajednički zadatak je da pokažemo da je pored dobrih  propisa iz ove oblasti, moguća  i njihova  što bolja primena u praksi. Teme današnjeg sastanka su i strategije Ministarstva, ali i održivi razvoj Srbije do 2030. godine. Želimo da do tada u Srbiji realizujemo dijalog u kojem ćemo sa lokalnog niova dobijati informacije, podatke i ideje i da to prenosimo na nacionalni nivo. Ministarstvo je alat za realizaciju i primenu odredaba zakona i uvek će pružiti podršku i pomoć lokalnim samoupravama – rekla je Čomić.

Tom prilikom gradonačelnik dr Slobodan Milenković istakao je da  lokalna samouprava čini sve da zagarantovana prava naših građana, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, maksimalno poštuje.

- Preduzimamo mnoge aktivnosti na podizanju svesti o neohodnosti društvenog i socijalnog dijaloga. U tom smislu Grad Vranje pokrenuo je  mnoge mreže, pre svega, Lokalnu mrežu za borbu protiv trgovine ljudima, gde se dijalog sprovodi na više nivoa i u koji su uključene republičke institucije, tužilaštvo, policija, centar za socijalni rad, zdravstvene ustanove, kao i lokalna samouprava. Takođe, posebna pažnja posvećuje se odnosu prema romskoj nacionalnoj manjini, koja čini 5 odsto stanovništva Vranja. U tom smislu formirani su mobilni timovi za njihovo socijalno i ekonomsko osnaživanje. Grad Vranje je  od 2018. godine započeo proces rodno odgovornog budžetiranja. Svake godine, u budžetu se predviđaju određene programske aktivnosti i uz poštovanje zakona o budžetskom sistemu, cilj je  da se do 2024. godine zaokruži proces postupnog uvođenja rodno odgovornog budžetiranja za sve budžetske korisnike – rekao je Milenković.

Foto: J.S.

 

Ministarka Čomić je najavila da će danas popodne u Bujanovcu održati sastanak i sa predstavnicima Nacionalnog saveta Albanaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)