BIOLOŠKI TRETMANI IZ HELIKOPTERA I AMFIBIJA: Na teritoriji Novog Sada počela borba sa komarcima

Lj. P.

24. 05. 2021. u 19:39

MINULOG vikenda i prvog dana ove nedelje novosadska „Ciklonizacija“ je izvela prve ovogodišnje tretmane protiv ruralnih ili rečnih komaraca na teritoriji Grada Novog i opština Beočin i Sremski Karlovci, a reč je o biološkom tretmanu ledenim bti granulama protiv larvi ove vrste komaraca, koji su izvedeni iz helikoptera i amfibija.

БИОЛОШКИ ТРЕТМАНИ ИЗ ХЕЛИКОПТЕРА И АМФИБИЈА: На територији Новог Сада почела борба са комарцима

Foto: Ciklonizacija

- Već nedeljama pratimo kretanje vodostaja Dunava i drugih reka – kaže Dario Aćimović, menadžer za odnose s javnošču u „Ciklonizaciji“, dodajući da je u proteklom periodu bio porast vodostaja i punjenje izliva koji su izvorište komaraca. - Tretmanima je prethodio monitoring na celom toku Dunava kroz teritoriju Novog Sada i okolnih opština. Na osnovu rezultata monitoringa, naše ekipe su izvele tretman, a ako bude bilo potrebe tretmani će biti ponovljeni.

Inače, ovogodišnja sistematska akcija zaštite zdravlja građana od komaraca startovala je u punom obimu pre više od dve nedelje, a larvicidno su tretirana i sva izvorišta kućnih komaraca na kanalima i barama na celoj teritoriji Grada Novog Sada.

Uzimajući u obzir da je „Ciklonizacija“ još 2018. godine u Novom Sadu otkrila odrasle jedinske auzijskog tigrastog komarca, a da je prošlih sezona detektovala i širenje ove invazivne vrste, zato će i ove sezone, kako napominje Aćimović, uz standardnu borbu sa rečnim i kućnim komarcima, poseban akcenat biti stavljen na monitoring i tretmane protiv ove vrste komaraca.

- Takođe, vodeći računa o zdravlju građana i uvažavajući činjenicu da je u našoj zemlji od 2012. godine i zvanično registrovana zaraženost komaraca virusom Zapadnog Nila, Novi Sad je prvi od gradova počeo da izdvaja resurse za kontinuirano praćenje brojnosti i zaraženosti komaraca tokom cele sezone i na teritoriji celog grada – ističe Aćimović. - Na našem području dominantni prenosioci ove bolesti su urbani, ili kućni komarci, a pretpostavlja se da može da je prenese i azijski tigrasti komarac. Zato će „Ciklonizacija“, u saradnji sa gradskom upravom i Institutom za javno zdravlje Vojvodine i ove sezone redovno slati uzorke komaraca na analizu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina