NOVAK OTVORIO DUŠU: Australija priča o Đokovićevom pismu, ono trese teniski svet

Novosti online

20. 01. 2021. u 13:35

НОВАК ОТВОРИО ДУШУ: Аустралија прича о Ђоковићевом писму, оно тресе тениски свет

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

NOVAK Đoković našao se na udaru javnosto iako je želeo samo da pomogne teniserima koji se nalaze u strogom karantinu.

Najbolji igrač današnjice borio se za što bolje uslove za tenisere koji treba da nastupe na Australijan openu. Umesto na podršku, to je naišlo na osudu.

Nole je odgovorio na društvenim mrežama u vidu pisma koje prenosimo u celosti.

- U svetlu skorašnjih napisa u medijima i na društvenim mrežama u vezi sa mojim pismom Kregu Tajliju (direktoru Australijan opena), želeo bih da razjasnim nekoliko stvari. Moje dobre namere prema kolegama u Melburnu pogrešno su predstavljene kao sebične, teške i nezahvalne. To ne može biti dalje od istine.

Ne tumači se svaki postupak kao ono što zapravo jeste i nekada kada vidim kako se stvari posle odvijaju, imam tendenciju da zapitam sebe treba li da ostanem po strani i da uživam u svemu što imam umesto da obraćan pažnju na muke drugih ljudi. Ipak, uvek odaberem da nešto uradim i da budem od koristi uprkos posledicama koje predstavljaju izazov i uprkos nesporazumima.

Istinski mi je stalo do mojih kolega igrača i takođe razumem kako svet funkcioniše – ko dobija veće i bolje i zašto je to tako. Zaradio sam svoje privilegije na teži način i upravo iz tog razloga mi je teško da sam gledam kada znam koliko je meni značila svaka pomoć, gest i lepa reč kada sam ja bio mali i nebitan u svetu. Zato korisim svoju privilegovanu poziciju da koliko god mogu budem od koristi kada je to potrebno.

Oduvek sam imao veoma dobar odnos sa Kregom, poštujem sav trud koji je uložio u to da Australijan open bude mesto kojem se radujem svake godine. U našem dopisivanju preko imejla iskoristio sam priliku da razgovaramo o potencijalnim poboljšanjima uslova za igrače koji su u potpunom karantinu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Tu je bilo nekoliko ideja i predloga drugih igrača iz našeg grupnog "četa", nije bio cilj da se ikome naškodi, namera je bila samo da pomognemo. Bio sam svestan da su šanse male da se bilo koji naš predlog prihvati, baš kao što je odbijen moj zahtev da budem u karantinu sa svojim timom u Melburnu umesto u Adelajdu, zbog striktnih propisa Vlade. Pošto nisam mogao da budem s drugima u Melburnu, stavio sam se na raspolaganje da pomognem ako je potrebno.

Razumem da organizovanje međunarodnih sportskih događaja tokom pandemije predstavlja rizik i za lokalnu zajednicu i za same igrače. Zbog toga se mnogo zahvaljujem Teniskoj asocijaciji Australije, Vladi Australije i građanima koji su prihvatili rizik sa nama u ime ljubavi prema igri i višestruke ekonomske koristi za zemlju. Počastvovani smo i daćemo sve od sebe da poštujem protokole. Nadamo se da ćemo moći da se brinemo o svojim telima i da budemo spremni za mentalne i fizičke izazove koji će biti pred nama kada turnir počne.

Stvari u medijima su eskalirale i postojao je generalni utisak da su igrači, uključujući i mene, nezahvalni, slabi i sebični jer se neprijatno osećaju tokom karantina. Svi smo došli u Australiju da se takmičimo. Nemogućnost treninga i pripreme zaista nije lako. Niko od nas nije dovodio u pitanje 14 dana karantina uprkos tome šta pojedini mediji pišu.

Željno iščekujem da igram pred publikom i da se priključim teniskom ludilu i energiji grada koji su me vodili ovde ka mnogim pobedama. Radujem se i tome što ću u Melburnu videti kolege. Dirnule su me brojne poruke zahvalnosti i ljubavi koje sam dobio u poslednjih nekoliko dana.

Želim vam zdravlje i ljubav - napisao je Novak.

Podsetimo, Australijan open bi trebalo da počne 8. februara.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

(Alo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Nije mu ovo trebalo

20.01.2021. 14:09

Ovaj covek bez ikakvog razloga sam sebi stvara mnostvo problema. Zbog cega se mesa u sve I svasta? Zar je stvarno toliko intelektualno nedorastao? Je li sposoban da Samo prebacuje loptu preko mreze? Zasto ovo radi? Zasto sam sebi daje stres? Zasto izaziva mrznju i podsmeh? Ovo mu nije trebalo. Neka za njih bori Nadal i ostali.

gedža

20.01.2021. 15:25

No1e, ne sekiraj se čoveče. Oni koji treba da te razumeju, većina tvojih kolega i tvojih navijača, uvek će te i razumetii podržati jer si borac za pravdu i fer odnos. Onaj ostatak će uvek da izmišja i laže jer nemaju drugi argument a i način da se bore protiv tebe na bilo kom nivou. Zato tumače tvoje izjave na najpogrešiji i nepostojeći način. Sve to neka ti bude filter kome ćeš i koliko da posvetiš svog slobodnog vremena, čak i na susretima sa medijima a i filantropskim donacijama zemljama ljudi koji te konstantno namerno pogrešno predstavljaju celokupnoj svetskoj javnosti. Iskusio si puno toga i zato imaš nemerljivo poštovanje svojih pratilaca, navijač i proverenih prijatelja zauvek. Ajmooooo majstoreeeee idemooooo ...